Een blauwe recorddiamant, de De Beers Blue, eigendom van De Beers, heeft in een stand-alone verkoop bij Sotheby’s in Hongkong de vooraf geschatte waarde ruimschoots overtroffen en 450,9 miljoen HKD (57,5 miljoen dollar) opgebracht.

De getrapt geslepen, 15,10 karaat, fancy-vivid-blue, inwendig zuivere steen, genaamd de De Beers Cullinan Blue, is de grootste van zijn kleur die op een veiling is verschenen. De steen werd verkocht aan een niet nader genoemde koper na een “langdurige, acht minuten durende strijd tussen vier deelnemers“, aldus Sotheby’s woensdag.

De bereikte prijs is een gelijkspel met de huidige recordhouder voor een blauwe diamant, en maakt de steen ook de derde meest waardevolle diamant van elke kleur ooit op een veiling verkocht, verklaarde Sotheby’s. Verwacht werd dat de steen tot 48 miljoen dollar zou opbrengen.

De De Beers Blue fascineerde me vanaf het moment dat ik hem zag,” zei Patti Wong, voorzitter van Sotheby’s Asia. “Met zijn krachtige levendige kleur, en adembenemend mooie slijpsel, is het echt een once-in-a-generation steen, en heel eenvoudig de grootste blauwe diamant van zijn grootte die ik ooit heb gezien tijdens mijn 31-jarige carrière bij Sotheby’s.

Petra Diamonds ontdekte de ruwe diamant van 39,35 karaat in april 2021 in haar Cullinan-mijn in Zuid-Afrika. In juli kochten De Beers en Diacore de steen voor 40,2 miljoen dollar, en Diacore vervaardigde het stuk tot het uiteindelijke geslepen resultaat.

Tot op heden zijn slechts vijf blauwe diamanten met een gewicht van meer dan 10 karaat geveild, waarvan geen enkele meer dan 15 karaat, verklaarde Sotheby’s. Vergelijkbare blauwe diamanten hebben ook hoge prijzen opgebracht, waaronder de Blue Moon of Josephine, een kussenvormige, 12,03-karaat, fancy-vivid-blauwe, intern zuivere diamant die verkocht werd voor $ 48,5 miljoen bij Sotheby’s Genève in 2015. De Oppenheimer Blue, een trapsgewijs geslepen, 14,62-karaat, fancy-vivid-blauwe, VVS1-helderheid steen, bracht 57,5 miljoen dollar op bij een verkoop door Christie’s in Genève in 2016.