Afbeeldingen: Sotheby’s

De veilingmarkt kende een geweldige week. Sotheby’s haalde recordprijzen voor een robijn en een roze diamant tijdens de Magnificent Jewels veiling op 9 juni in New York.

De 55,22 ct. Estrela de Fura, de grootste robijn van edelsteenkwaliteit die ooit werd geveild, werd verkocht voor $34,8 miljoen aan een particuliere verzamelaar uit het Midden-Oosten – de schatting van $30 miljoen werd overtroffen en het wereldveilingrecord voor een gekleurde edelsteen werd gevestigd.

De Estrela de Fura, wat vertaald “Ster van Fura” betekent, werd gesneden uit een robijn van 101 ct. De oorspronkelijke steen werd in juli 2022 opgegraven in de robijnmijn van Fura Gems in Montepuez, Mozambique.

Estrela de Fura

Het is moeilijk om de emoties uit te drukken die ik voelde toen ik de Estrela de Fura voor het eerst zag, maar om het eenvoudig te zeggen, ik was betoverd“, zei Quig Bruning, hoofd van Sotheby’s Jewels, Americas & Europe, het Midden-Oosten en Azië, in een verklaring. “Met zijn ongekende grootte, doordringende kleur en zeldzame mate van optische transparantie en helderheid, verdiende hij echt de recordbrekende prijs van vandaag, omdat hij zich nu voegt bij de rangen van ’s werelds meest legendarische edelstenen.”

Sotheby’s ontving ook $ 34,8 miljoen voor de 10,57 ct. cushion-cut intern flawless Eternal Pink, die het de “meest significante roze” noemde die ooit op de markt kwam. Hoewel iets lager dan de geschatte 35 miljoen dollar, is de prijs een wereldrecord op een veiling voor een paarsroze diamant, samen met een nieuwe recordprijs per karaat (3,3 miljoen dollar).

De totale veiling bracht $ 95,9 miljoen op, het hoogste totaal ooit voor een juwelenveiling bij Sotheby’s New York, waarmee het vorige record van $ 65,1 miljoen, gevestigd in april 2015, werd overschreden.

The Eternal Pink

Eerder deze week, op 7 juni, verkocht Christie’s de 126,76 ct. D-kleur, inwendig onberispelijk Light of Peace, voor $ 13,6 miljoen bij de veiling van Magnificent Jewels in New York City. De veiling bracht ook $ 11,5 miljoen op voor de verkoop van juwelen uit de collectie van de presidentiële kleindochter Anne Eisenhower.