Afbeelding: Prinses Diana Attallah Cross – Sotheby’s

Een amethist en diamanten hanger die prinses Diana bij verschillende evenementen droeg, zal de komende Royal and Noble verkoop bij Sotheby’s leiden, waar hij naar verwachting tot 120.000 pond (137.170 euro) zal opbrengen.

Hofjuwelier Garrard creëerde het Attallah kruis in de jaren 1920. Naim Attallah, voormalig CEO van Asprey & Garrard, kocht het in de jaren tachtig van de juwelier, aldus Sotheby’s.

Attallah, een vriend van de prinses, leende het haar een aantal keren uit om te dragen op sociale evenementen. De beroemdste daarvan was een gala in 1987 ter ondersteuning van Birthright, een liefdadigheidsinstelling die zich inzet voor de bescherming van de mensenrechten tijdens zwangerschap en bevalling, waar zij het combineerde met een jurk van Catherine Walker.

Het kruis werd alleen door prinses Diana gedragen en na haar dood werd het nooit meer in het openbaar gezien, aldus Sotheby’s.

Prinses Diana en mijn vader waren vrienden, en ik herinner me dat ze hem vaak opzocht in de historische Garrard-winkel in Regent Street in Londen, waar zijn kantoor was, en dat ze bij verschillende gelegenheden vroeg of ze de hanger mocht lenen – ze hield echt van het sieraad“, aldus Ramsay Attallah, die eigenaar is van het juweel.

De hanger is bezet met vierkante amethisten en wordt geaccentueerd door ongeveer 5,25 karaat rondgeslepen diamanten. De kavels worden voorafgaand aan de veiling tentoongesteld bij Sotheby’s Londen. Het bieden is alleen online mogelijk en loopt van 6 tot 18 januari.

Sieraden die wijlen prinses Diana bezat of droeg komen zeer zelden op de markt, vooral een stuk als het Attallah-kruis, dat zo kleurrijk, gedurfd en opvallend is,” aldus Kristian Spofforth, hoofd juwelen voor Sotheby’s Londen.

Tot op zekere hoogte is deze ongewone hanger symbolisch voor de groeiende zelfverzekerdheid van de prinses in haar kleding- en juwelenkeuze, op dat specifieke moment in haar leven. Wij zijn ervan overtuigd dat dit sieraad van Garrard de aandacht zal trekken van een grote verscheidenheid aan bieders, waaronder koninklijke en adellijke juwelenverzamelaars, maar ook fans van de prinses, die graag een deel van haar geschiedenis willen delen.