afbeelding: Spacecode

Als de plannen van Spacecode uitkomen – en we kwalificeren die uitspraak met een “indien” – dan is dit hoe het importeren van diamanten eruit zal zien in 2024:

Terwijl de diamantimporteur door de douane gaat op de luchthaven JFK, haalt een agent een handvol geslepen edelstenen uit zijn lading voor inspectie. Ze worden op de Diamond Source machine van Spacecode gelegd. Die beoordeelt ze als “gekwalificeerd” – wat in dit geval betekent dat ze niet uit Rusland komen. De importeur wordt binnen enkele minuten doorgelaten.

Klinkt goed, toch? Antwerp World Diamond Centre (AWDC) vindt van wel. De Belgische brancheorganisatie – die traditioneel tegen een verbod op Russische diamanten is – gelooft dat Spacecode het Russische diamantdilemma zal oplossen. Het heeft lang betoogd dat als de Europese Unie Russische edelstenen zou verbieden, deze naar Antwerpen’s aartsrivaal Dubai zouden gaan en vervolgens naar Amerika. Maar als Russische goederen echt de Verenigde Staten niet in mogen, wordt het speelveld gelijker.

Dit alles verklaart waarom de plannen van Spacecode voor een apparaat voor de herkomst van diamanten plotseling veel aandacht hebben gekregen.

Volgens de huidige regels mogen in Rusland gedolven diamanten de Verenigde Staten binnenkomen op voorwaarde dat ze elders “ingrijpend bewerkt” zijn. Maar de G7, die te kennen heeft gegeven de strijd aan te willen binden met door Rusland gedolven diamanten, zal tijdens zijn volgende vergadering eisen dat importeurs verklaren dat hun diamanten niet uit Rusland afkomstig zijn en dit staven met een of ander (nog niet vastgelegd) bewijs.

Antwerpen heeft doorgaans aangedrongen op dat soort eisen, maar stelt nu dat het niet genoeg is. “We zullen geen oppervlakkige oplossingen aanvaarden, zoals bijvoorbeeld een systeem van verklaringen“, zegt AWDC-woordvoerder Tom Neys. “Een op wetenschap gebaseerde oplossing zal de sterkste garantie bieden voor een wereldwijd gelijk speelveld om de G7-markten te betreden.

Het probleem is dat een wetenschappelijke oplossing voor het bepalen van de oorsprong van diamanten meestal als onmogelijk of onpraktisch wordt beschouwd. Als de Spacecode technologie werkt, zou dat enorme gevolgen hebben. Het zou zelfs het Kimberley Proces overbodig kunnen maken.

In een interview besprak Pavlo Protopapa, oprichter en CEO van Spacecode uit Genève, zijn nieuwe technologie, waarom hij deze veelbelovend vindt maar niet kan garanderen dat ze zal werken, en wanneer ze beschikbaar zal zijn.

Meer over het bedrijf achter Spacecode en de technologie

Het doel van Spacecode is de digitalisering van de diamantketen. “We zijn momenteel de wereldleider in de automatisering van voorraadbeheer, met behulp van RFID-radiofrequentie-identificatie. We hebben ongeveer 300 klanten wereldwijd en volgen 25 miljoen diamanten met onze oplossing.

Wij hebben Diamond Match ontwikkeld, waarbij wij de diamant koppelen aan zijn beoordelingsrapport om te verifiëren dat de onderzochte diamant daadwerkelijk de diamant is die in het beoordelingsrapport wordt beschreven. Wij kunnen met 99,7 % nauwkeurigheid een geslepen diamant vergelijken met zijn beoordelingsrapport.

Het was een natuurlijke stap om van diamantidentificatie en -verificatie over te gaan op diamantherkomst, of wat zij DiamondDNA noemen. Ze keken naar elk type technologie om te bepalen of ze daadwerkelijk een vingerafdruk konden nemen van een ruwe diamant, vervolgens die ruwe diamant konden snijden en polijsten en bepalen of die vingerafdruk kan overleven, zodat diamanten die uit die ruwe steen zijn gesneden, kunnen worden geïdentificeerd als afkomstig van die oorspronkelijke ruwe diamant. Dus als de bron van de oorspronkelijke ruwe diamant bekend is, weten ze de bron van elke diamant die uit die ruwe steen is gesneden.

Op dit moment werken ze aan twee parallelle sporen. Het eerste spoor is om te kunnen zeggen: “Deze geslepen diamant komt van dit stuk ruwe steen.” Ze denken dat we een niet-invasieve vingerafdruk hebben die blijft bestaan gedurende het leven van een diamant en zijn geslepen nakomelingen.

En het nieuwe aan de methode is, dat als je de vingerafdruk van de ruwe diamant in de mijn aanbrengt, je hem direct naar de fabrikant kunt sturen. De fabrikant slijpt de steen, en dan kunnen ze met onze machine de ruwe matchen. U hoeft het dus niet naar een laboratorium te sturen en het in verzegelde pakketten te stoppen, wat vertragingen en transportkosten en het risico van verlies met zich meebrengt.

Het tweede spoor is wat de G7 wil: als je een geslepen diamant hebt, kun je die dan op het apparaat leggen en zeggen waar hij vandaan komt zonder een vingerafdruk vooraf?

Wij denken dat beide problemen oplosbaar zijn, maar het hangt er ook van af of Moeder Natuur ons voldoende verschil geeft in de diamanten voor het land waar ze vandaan komen. In onze ontwikkelingspogingen hebben we gezien dat onze methode werkt. Nu moeten we de tests aanzienlijk uitbreiden om ervoor te zorgen dat de uitstekende resultaten kunnen worden opgeschaald naar grote volumes. Ons doel is om tegen eind 2023 een commercieel apparaat op de markt te brengen en de inzet van de apparaten snel wereldwijd op te schalen.

Voor de duidelijkheid, als ik een diamant bij mij thuis zou halen, kunt u mij dan de herkomst ervan vertellen?

We denken dat we dat kunnen. We hebben het in beperkte aantallen gedaan met uitstekende resultaten. En nu moeten we bevestigen dat de methode kan worden opgeschaald tot even indrukwekkende resultaten op grote schaal. We hebben vier professoren, enkele van de beste deskundigen ter wereld, en een groep ingenieurs en scheikundigen die hieraan werken.

Welke specifieke aspecten onderscheiden de diamanten?

In het algemeen kijken we naar de optische eigenschappen, de chemische samenstelling en de morfologie van een diamant. We hebben ontdekt dat alle diamanten sneeuwvlokken zijn. Maar behalve dat ze sneeuwvlokken zijn, vonden we ook dat ze uit bepaalde “families” komen. En dat deed ons geloven dat die “families” uit verschillende geografische gebieden komen.

Hoe bepaal je die families?

Een diamant bestaat uit vier hoofdelementen: koolstof, waterstof, stikstof en boor. Maar daarna is er “ander spul”, wat ze sporenelementen noemen. En het “andere spul” heeft patronen. Onze AI kan de gegevens groeperen in families, en die families komen overeen met geografische gebieden.

Er zijn drie belangrijke gebieden waar diamanten vandaag de dag vandaan komen: Rusland, Canada en verschillende landen in Afrika. Ons eerste doel was: kunnen we de continenten onderscheiden? Kunnen we dan de landen onderscheiden? Kunnen we dan de mijnen onderscheiden? Daar werken we nu aan. We denken dat we alle drie kunnen.

Hoeveel diamanten hebben jullie getest?

Kleine aantallen, minder dan 1000. Tot nu toe hebben we ontdekt dat onze methode werkt, maar we moeten meer diamanten uit elke grote regio testen. Maar zelfs als het werkt, zullen bepaalde diamanten ongetwijfeld als onbekende herkomst worden geregistreerd, mogelijk omdat we de diamanten uit die regio nog niet hebben ‘gevingerprint ‘.

Hoeveel diamanten moet u testen met Spacecode voordat u zeker weet dat dit werkt?

Waarschijnlijk 500 tot 1000 diamanten uit elk land dat diamanten wint. We hebben de medewerking van de industrie nodig om dat snel voor elkaar te krijgen.

Maar het is niet 100% zeker dat Spacecode zal werken.

Als we zeker wisten dat we het antwoord hadden, hadden we de machine gisteren al gemaakt. We willen de Spacecode machine klaar hebben tegen 31 december. Als de natuur ons gunstig gezind is, zullen we deze patronen op schaal zien.

In december kunnen er drie dingen gebeuren. Het eerste is dat we op schema liggen om ons apparaat te introduceren. Het tweede is dat we falen en onze eerste gegevens niet kunnen dupliceren. Of het is mogelijk dat we op schema liggen, maar ons apparaat pas iets later in 2024 kunnen introduceren.

Zelfs als je de herkomst van een diamant niet kunt herleiden tot de mijn, kun je dan Rusland uitsluiten, wat de G7 wil?

Wij zijn een onafhankelijk, niet-politiek bedrijf. We streven dit doel al lang voor de oorlog na – en we hopen dat er onmiddellijk een einde aan komt. We hebben één doel: de digitalisering van de diamantketen. We hebben oorsprong altijd vanuit een positief perspectief bekeken, als een manier om de waarde van diamanten te verhogen. Als de wereld de herkomst van goud, horloges of leer wil weten, dan is de herkomst van diamanten zeker ook belangrijk.

Als dit apparaat werkt, kun je douaneagenten de parameters laten instellen om onderscheid te maken tussen Afrikaanse, Russische en Canadese diamanten. Het is aan de klanten om het doel van het gebruik van onze oplossing te bepalen.

Hebben jullie onafhankelijke tests met Spacecode gedaan?

Als het klaar is, zullen we iedereen uitnodigen om het te testen.

Dus hoe zeker bent u hiervan?

De gegevens zien er goed uit. Ik zet mijn bedrijf hierop in, en we steken er veel geld in. Heb ik er vertrouwen in? Ja, daarom doe ik het. Ik ben niet iemand die mijn tijd of mijn geld verspilt.

We werken hier al jaren aan. We zijn over de hele wereld geweest. We hebben allerlei methoden onderzocht. Deze aanpak, methode en apparaat is verreweg het meest veelbelovend.

Mensen staan aan de zijlijn en zeggen dat dit onmogelijk is, maar mensen hebben in de geschiedenis vaak gezegd dat dingen onmogelijk zijn. Soms gokten ze juist, andere keren hadden ze het mis.

Het is alsof ik op 20.000 voet uit een vliegtuig ben gesprongen in de overtuiging dat we een parachute hebben die me veilig op de grond zal brengen en een revolutie in de diamantindustrie teweeg zal brengen. Dus ik heb vertrouwen en ik ben nerveus. Maar weet je wat? Ik durf liever te falen, dan te falen om het te proberen.

Iedereen weet dat dit belangrijk is. In plaats van dat iedereen aan de zijlijn staat en zegt, ‘Je kunt het niet’, zou ik de steun van de bedrijfstak op prijs stellen. We verwelkomen samenwerking.