Volgens de Mastercard SpendingPulse waren juwelen in december de best presterende detailhandelscategorie in de VS in vergelijking met de periode vóór de pandemie.

De inkomsten uit dit segment stegen in de maand met 27% ten opzichte van dezelfde periode in 2019, aldus Mastercard. De opbrengsten stegen met 31% op jaarbasis.

De detailhandelsverkopen in december sloten het jaar af op een hoge noot,” merkte het bedrijf op. “Dit volgt op een robuust feestdagenseizoen.”

De totale detailhandelsverkopen stegen met 7% op jaarbasis, terwijl online aankopen met 14% toenamen. De omzet voor alle categorieën steeg met 8% ten opzichte van twee jaar geleden, waarbij de e-commerce met 60% steeg ten opzichte van 2019.

Van de belangrijkste categorieën stegen juwelen het op drie na meest j-o-j, na restaurantuitgaven met 52%, andere luxegoederen met 47% en kleding met 46%. In vergelijking met twee jaar geleden was kleding de op een na belangrijkste sector na juwelen, met restaurants en luxegoederen op de derde en vierde plaats.

Volgens de National Retail Federation (NRF) zal de omzetgroei in 2022 waarschijnlijk afzwakken als gevolg van economische factoren. Na een jaar van ongewoon hoge importen, die leidden tot een achterstand in de verschepingen, wordt verwacht dat de orders zich zullen stabiliseren.

Economische indicatoren geven ons een paradoxaal beeld van de richting van de Amerikaanse en de wereldeconomie“, aldus Ben Hackett, oprichter van Hackett and Associates, dat samen met de NRF de Global Port Tracker uitbrengt. “De sfeer van onzekerheid zal waarschijnlijk gevolgen hebben voor de vraag in de toekomst. We zien nu al dat de groeicijfers op korte termijn afnemen en we denken dat de groei van de handel terugkeert naar normale niveaus, die de economische factoren weerspiegelen. We verwachten niet dat de dubbelcijferige groei van de importvolumes in 2022 zal aanhouden.