De toename van het aantal gevallen van Covid-19 in China en het Verre Oosten kan een weerslag hebben op de diamantexport van India in het vierde kwartaal van dit boekjaar, aldus handelaren. De regio is goed voor ongeveer 30% van India’s diamantexport en is de tweede grootste afzetmarkt, na de VS.

Diamantexporteurs zeiden dat, in tegenstelling tot de VS en Europa, de online transacties met China en het Verre Oosten niet zijn toegenomen nadat ze door de uitbraak van Covid-19 waren afgenomen. “De toename van het aantal gevallen van Covid in China en het Verre Oosten baart zorgen. Het kan enige invloed hebben op de uitvoer van geslepen diamant in het vierde kwartaal. De vraag vanuit de VS is echter zeer groot, wat naar verwachting de daling van de export naar China zal compenseren,” aldus Vipul Shah, vice-voorzitter van Gem & Jewellery Export Promotion Council (GJEPC).

Shah zei dat het aanbod van ruwe diamanten onder druk staat na de uitbraak van Omicron in onder meer de mijnbouwgebieden van Zuid-Afrika en Botswana. “De vraag heeft het aanbod met bijna twee keer overtroffen,” zei hij. De export van geslepen diamant in april-november groeide met 21,06% tot 16,2 miljoen dollar, vergeleken met 13,4 miljoen dollar in april-november 2019.

Ondertussen heeft de regering, met een grote opluchting voor de edelstenen- en juwelenindustrie, richtlijnen uitgevaardigd inzake vrijstellingen voor het waarmerken van gouden juwelen en gouden artefacten die bestemd zijn voor internationale handelsbeurzen. De regering heeft ook vrijstelling verleend voor het waarmerken van alle goedgekeurde artikelen die bestemd zijn voor binnenlandse business-to-business handelsbeurzen en speciale categorieën juwelen.

Wat is het waarmerken van gouden juwelen in India?

Dit is een door de BIS (Bureau of Indian Standards) afgegeven kwaliteitscertificaat dat de zuiverheid van goud in een bepaald juweel garandeert. Dit certificaat wordt afgegeven aan alle geregistreerde juweliers op basis van zuiverheidstests in gecertificeerde centra.

Het doel van deze waarmerken is de binnenlandse particulier klanten te garanderen dat ze echt krijgen wat hen aangegeven wordt in een juwelierszaak. Naar buitenlandse- en binnenlands b2b handelsbeurzen toe heeft dit geen nut en zou het enkel extra tijd en geld kosten voor de aanbieders.