Swarovski, de Oostenrijkse juwelier die bekend staat om zijn geslepen glaskristallen, bereidt zich voor op de lancering van natuurlijke diamant. 

Wij geloven in natuurlijke diamant en we willen een positief verhaal vertellen“, aldus het bedrijf in een sessie over het omarmen van duurzaamheid dat werd georganiseerd door het Gemological Institute of America (GIA).

Swarovski is van plan om binnen een jaar te starten met de exploitatie van haar nieuwe “duurzaam ingekochte diamanten“, zei ze. Het bedrijf is van plan om ruw om te werken in geslepen diamant bij haar basis in Oostenrijk en zal ook geslepen goederen van derden aankopen voor haar lopende collecties.

De onderneming lanceerde een lijn met “lab-gekweekte diamanten” in 2016, die naar eigen zeggen werd aangedreven door de claim dat de laboratorium-gekweekte goederen een beter duurzaamheidsprofiel dan natuurlijke diamanten zouden hebben. Het werkt momenteel samen aan nieuwe laboratorium-gekweekte collecties met ontwerpers Stephen Webster en Prins Dimitri.

Swarovski is een familiebedrijf dat in 1895 is opgericht en dat kristal, natuurlijke edelstenen, lab-gecreëerde stenen en afgewerkte producten zoals juwelen, accessoires en verlichtingsoplossingen produceert en verkoopt.

Over Swarovski

Swarovski AG is een Oostenrijks bedrijf dat voornamelijk luxegoederen produceert. Naast de meer bekende afdeling voor kristalbewerking, produceert het bedrijf ook verrekijkers, telescopen en geweerkijkers onder de naam Swarovski Optik, slijpmiddelen en boren onder de naam Tyrolit.

Daniel Swarovski werd op 24 oktober 1862 geboren in het Tsjechische Bohemen als zoon van een glasbewerker. Op deze manier werd Swarovski van jongs af aan ondergedompeld in de stiel; in 1892 verkreeg hij zelfs een patent op een nieuwe snijmachine, waardoor het productieproces van kristalglas minder tijd in beslag nam.

In 1895 richtte hij samen met Armand Kosman en Franz Weis het Swarovskibedrijf op, met als oorspronkelijke naam A. Kosman, Daniel Swartz & Co. (nadien verkort naar K.S. & Co.). Het bedrijf maakte gebruik van lokaal geproduceerde hydro-elektrische energie voor de energie-intensieve processen zoals slijpen.

Tegenwoordig is het bedrijf niet langer in handen van de familie van Daniel Swarovski, maar de familie wordt wel vertegenwoordigd in de raad van bestuur door Daniels achterkleindochter, Nadja Swarovski.

Het merk staat veelal synoniem voor luxegoederen, zoals kristalglassculpturen, juwelen en haute couture. Op elke sculptuur staat het bedrijfslogo: oorspronkelijk was dit een edelweiss, tegenwoordig gaat het om de afbeelding van een zwaan.

Het bedrijf heeft ook een eigen museum, Swarovski Kristallwelten in Wattens. In het museum staat alles in het teken van kristal(len) en kristalbewerking.