Verklaring van het Russische ministerie van Financiën. Om te voorkomen dat synthetische diamanten op de markt voor natuurlijk diamant worden gebracht, moet de ‘natuursteenindustrie’ initiatieven ondersteunen om synthetische producten onder afzonderlijke codes in te delen met het oog op de douaneafhandeling.

De aankondiging werd gedaan door Aleksey Moisejev, onderminister van Financiën, tijdens een ontmoeting met Alok Vardhan Chaturvedi, president van het Kimberley-proces, en D. Bala Venkatesh Varma, ambassadeur van de Indische Republiek in Rusland.

We hopen dat India ons werk op nationaal niveau actief zal ondersteunen, om ervoor te zorgen dat er aparte douanecodes voor synthetische diamanten in India worden aangenomen en om de binnenlandse marktregulering aan te scherpen. Wij willen de bescherming van de consument waarborgen. Bovendien heeft Rusland al een wet aangenomen die het benoemen van synthetische edelstenen als edelstenen verbiedt“, aldus Aleksey Moiseev.

Volgens hem wordt er binnen het KP gewerkt aan de promotie van dit initiatief. Het omvat de invoering van speciale 6-cijferige codes (GS-codes) voor synthetische ruwe stenen en diamanten: respectievelijk 7104 21 en 7104 91. De Commissie is van mening dat het gebruik van de GS-code voor de productie van synthetische ruwe stenen en -diamant een belangrijke bijdrage levert aan de ontwikkeling van de Europese Unie. In maart van dit jaar werden de voorgestelde wijzigingen tijdens de vergadering van de Commissie voor geharmoniseerde codering en beschrijving van grondstoffen van de WTO (Wereldhandelsorganisatie) unaniem goedgekeurd. Een definitief besluit wordt verwacht tijdens de vergadering van de Raad van Bestuur in juni. Als de laatste fase met succes is afgerond, zullen de wijzigingen in het Geharmoniseerd Systeem in werking treden op 1 januari 2022.

Tijdens de vergadering bespraken vertegenwoordigers van beide staten ook andere initiatieven van Russische zijde, die volgend jaar voorzitter van het KP zullen worden. Initiatieven waren bijvoorbeeld de oprichting van een permanent secretariaat voor het Kimberleyproces, een van de belangrijkste gebieden van de huidige organisatorische hervorming, en de totstandbrenging van verantwoorde toeleveringsketens.