Tiffany & Co is het top luxemerk in de Verenigde Staten, volgens recent consumentenonderzoek.

Marktonderzoeksbureau Kadence International ondervroeg onlangs 5.775 consumenten in 13 markten om erachter te komen wat het idee van luxe in verschillende delen van de wereld bepaalt.

De resultaten rangschikken 98 merken volgens een luxe index berekend op basis van acht elementen: productkwaliteit, onderscheidend vermogen van het product, merkgeschiedenis, lange termijn aantrekkelijkheid, status, exclusiviteit, gevoel van welzijn en beleving.

In de Verenigde Staten stond Tiffany & Co op de eerste plaats in de ranglijsten van luxemerken met een score van 166,4.

De publicatie van deze ranglijst valt samen met inspanningen van de juwelier, die al 180 jaar bestaat, om zijn imago nieuw leven in te blazen bij de volgende generatie consumenten – het lanceren van nieuwe productlijnen en marketingcampagnes – maar ook met initiatieven om een ​​grotere en nog meer verfijnde ervaring te bieden, online of in de winkels.

Die inspanning lijkt te lonen, want volgens het laatste financiële rapport stegen de gecumuleerde cijfers in het eerste kwartaal met 9% in Noord- en Zuid-Amerika.

In de top van de luxe rankings stond op de vierde plaats Harry Winston en Cartier op de zesde plaats.

Op internationaal niveau staat ook Cartier, een ander juweliersmerk, bovenaan de ranglijst. Tiffany & Co daalt tot de zesde positie, Rolex is nummer acht en Bvlgari nummer tien.

Naast de merkranglijsten heeft Kadence ook een aantal interessante aspecten van consumentenovertuigingen over luxe belicht, dankzij de acht aangegeven elementen.

Volgens de studie is het de kwaliteit van producten en de geschiedenis van het merk in termen van producten of diensten die de twee belangrijkste factoren zijn bij het beoordelen van luxe. Kadence voegde eraan toe dat van de 13 regio’s Amerikaanse consumenten het minst geneigd zijn om een ​​merk te beoordelen op haar onderscheidend vermogen.

Het is interessant om nog een ander punt te vermelden, naar voren gebracht door de studie: de component ‘beleving’, een zeer recente trend, heeft weinig invloed op het idee van wat luxe is op internationaal niveau.

Exclusiviteit is ook de minst belangrijke factor in de luxemarkt geweest.

Uit de studie bleek dat, ongeacht de markt, merken waarvan bekend is dat ze materialen van de hoogste kwaliteit gebruiken en werknemers of diensten die boven verwachting uitstijgen, een hogere luxebeoordeling krijgen, zoals degenen met een sterke geschiedenis op het gebied van kwaliteit, geassocieerd met een oud merk.

Wat de minste invloed heeft op de positie van een merk in de luxeclassering, ongeacht regio of categorie, is de hoge prijs of schaarste van het merk.sylvain goldberg

Sommige mensen denken dat luxe het tegenovergestelde is van armoede. Dat is het niet. Luxe is het tegenovergestelde van vulgariteit.

Sylvain Goldberg