Het iconische Amerikaanse merk Tiffany & Co. zal waarschijnlijk het huidige overnameaanbod voor $14,5 miljard, van Franse luxereus LVMH en haar CEO Bernard Arnault, verwerpen wegens te laag, vertelde de kleinhandelsanalist Brian Nagel maandag op zakenzender CNBC.
Tiffany heeft bevestigd dat LVMH 120 dollar per aandeel in contanten heeft aangeboden. Dit is bijna een premie van 22%. t.a.v. de koers van het aandeel vorige vrijdag. De aandelen van Tiffany openden op maandag aan $127,65, wat bijna 30% hoger is dan de eerdere koers.
“Ik denk niet Tiffany aan $120 verkoopt,” zei analist Nagel van Oppenheimer op Squawk Box (CNBC).
Nochtans, denkt Nagel dat Tiffany geïnteresseerd is in de verkoop aan LVMH, eigenaar van de merken Louis Vuitton en Bulgari, aan een prijs rond de $140 per aandeel. Een dergelijke aanbieding zou de juwelier en gespecialiseerde detailhandelaar op bijna $17 miljard waarderen.
Om zijn punt te maken, wees Nagel op de hoogste koers ooit van Tiffany’s, met name $139,50 per aandeel. “Ik geloof niet dat het bedrijf zich zal verkopen voor een prijs die lager ligt dan waar het aandeel toen verhandeld werd.”
Nagel is niet alleen in het voorspellen dat Tiffany het bod LVMH verwerpt, hopend op een beter bod.
De analisten van Credit Suisse zijn het met Nagel eens over het $140 per aandeel bedrag. De analisten bij Cowen geloven dat Tiffany een uitzonderlijke premieprijs van $160 per aandeel verdient. Dit op basis van een rist aan potentiële meeropbrengsten en synergieën die bij een overname door LVMH kunnen worden gecreëerd.
Waarom Bernard Arnault en LVMH een overname voorstellen aan armere rivaal Tiffany
LVMH, het luxebedrijf van de Franse miljardair Bernard Arnault, bevestigde maandag dat het in overleg is om Tiffany te kopen. Als de deal doorgaat, is het de grootste aankoop ooit van de op de Parijse beurs genoteerde luxegigant.
Een aangehaald bod van $14,5 miljard vertegenwoordigt 14 keer de verwachte inkomsten vóór rente, belastingen, waardevermindering en afschrijvingen, tonen de voorspellingen van FactSet. De investeerders van Tiffany zullen van het idee uitgekocht te worden allicht positief aanzien, maar zij kunnen voor meer vrijgevige voorwaarden proberen te gaan.
Het waarderingsverschil tussen Amerikaanse en Europese luxebedrijven ligt nu dicht bij een recordhoogte. Een index van Europese luxenamen, samengesteld door RBC Capital Markets analisten, wordt verhandeld tegen een premie van 100% ten opzichte van Amerikaanse merken op basis van forward koers/winstbasis. Vooral labels als Coach en Michael Kors hebben hun merken aangetast door te vaak producten met korting aan te bieden. Tiffany wordt voorzichtiger beheerd en werd getaxeerd aan 19x de verwachte winst. De koers van LVMH ligt op 24x de verwachte winst.
Lange termijn investering
De bieder heeft echter nog veel werk voor de boeg om de deal te laten renderen. Tiffany heeft een aantal moeilijke jaren achter de rug. Het bedrijf werd twee jaar geleden gedwongen om haar raad van bestuur op te schudden na een strijd met de activistische investeerder Jana Partners. In de drie maanden sinds juli daalde de verkoop met 3% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Geen van de regionale markten zag een positieve omzetgroei in het kwartaal en de operationele marges daalden. Tiffany zal moeten worden gerevitaliseerd als het wil concurreren met meer lucratieve merken als Cartier.
Bernard Arnault heeft wel heel wat ervaring in het ombuigen van kwakkelende juwelenbedrijven. Toen Bulgari in 2011 door LVMH werd gekocht, had het een operationele marge van slechts 8% op een omzet van €1,1 miljard. Op het moment van de overname was de onderneming ongeveer $1,6 miljard waard. In 2018 behaalde het merk € 2,2 miljard omzet en een marge van 25%, volgens schattingen van Jefferies. Tiffany wordt ook geleverd met eersteklas onroerend goed. Het bedrijf kocht zijn 124.000 vierkante meter grote flagshipstore op Fifth Avenue in New York, die ongeveer 10% van de wereldwijde omzet genereert, voor $94 miljoen in 1999.
Uit de aanpak blijkt dat betere opties vooralsnog buiten het bereik van LVMH liggen. Bernard Arnault heeft in het openbaar gezegd dat hij bewondering heeft voor familiebedrijven en merken als Hermès en Chanel. Een paar jaar geleden heeft hij tevergeefs geprobeerd ze over te nemen. De meest begeerde horlogemerken ter wereld, waaronder Rolex en Patek Phillippe, blijven eveneens in particuliere handen.
Tweede beste opties zoals Tiffany zijn goedkoper, maar investeerders als Bernard Arnault zullen wel enkele jaren moeten wachten tot het merk helemaal is opgepoetst.