Amerikaanse shoppers zullen voor Valentijnsdag 2023 meer dan 5,5 miljard dollar uitgeven aan sieraden, voorspelt de National Retail Federation (NRF).

Dat maakt het de grootste categorie voor consumentenbestedingen in waarde, vóór bloemen en snoep, zei de NRF woensdag. Het cijfer ligt echter 11% onder het recordbedrag van 6,2 miljard dollar dat de handelsorganisatie voorspelde voor Valentijnsdag in 2022.

De totale uitgaven aan geschenken voor geliefden zullen uitkomen op 25,9 miljard dollar, voorspelde de NRF – een stijging van 8% ten opzichte van de schatting die zij vorig jaar voorafgaand aan Valentijnsdag uitbracht.

Valentijnsdag is een speciale gelegenheid om te shoppen voor de mensen om wie we het meest geven“, zei NRF CEO Matthew Shay. “Dit jaar, nu consumenten de uitgaven voor vrienden en geliefden omarmen, staan retailers klaar om klanten te helpen Valentijnsdag te vieren met gedenkwaardige cadeaus tegen betaalbare prijzen.

Meer dan de helft van de Amerikaanse consumenten verwacht Valentijnsdag 2023 te vieren, aldus de NRF. De gemiddelde consument zal 193 dollar uitgeven, een stijging van 10% ten opzichte van vorig jaar en het op één na hoogste cijfer sinds het NRF en Prosper Analytics in 2004 begonnen met het bijhouden van de cijfers. De stijging van de uitgaven is toe te schrijven aan de wens van consumenten om niet alleen cadeaus te kopen voor geliefden en familie, maar ook voor anderen met wie zij een betekenisvolle relatie hebben, zoals huisdieren, vrienden en collega’s, aldus het NRF.

Populaire keuzes voor cadeaugevers zijn onder meer snoep, gekozen door 57% van de respondenten, terwijl 40% koos voor wenskaarten en 37% zei bloemen te kopen. Bijna een derde van de ondervraagden zei dat ze een avondje uit zouden schenken, terwijl hetzelfde aantal van plan was een belevingscadeau te geven, een stijging van 26% ten opzichte van 2022 en het hoogste sinds de NRF in 2017 met de vragen begon. Zo’n 21% koos sieraden als hun nummer één aankoop voor een geliefde.

Uit het onderzoek bleek dat 35% van alle shoppers hun aankopen online zouden doen, terwijl 34% in warenhuizen wilde kopen, 31% in discountwinkels en 18% op speciale locaties.