Afbeelding: veilingverkoop Spirit of The Rose door Sotheby’s

Terwijl velen 2020 zouden beschouwen als één van de meest uitdagende jaren waar de branche mee te maken heeft gehad, vertelde de veilingverkoop een ander verhaal, omdat succesvolle digitale aanbiedingen de roadmap voor de manier waarop klanten luxeproducten kochten, veranderden.

Terwijl er ongetwijfeld nog steeds een plaats zal zijn voor traditionele veilingen in de verkoopruimte, heeft de bespoedigde digitale route in 2020 al een verandering ondergaan en zal de manier waarop juwelenverzamelaars kopen veranderen,” aldus Leslie Roskind, hoofd van juwelen in Hong Kong voor Bonhams, eerder deze maand.

Het veilinghuis zag een 40% stijging van kopers voor zijn online aanbestedingen, waarvan een derde onder de 40 was. Sotheby’s meldde een 32% stijging van nieuwe kopers in vergelijking met 2019, met bijna een derde van de deelnemers onder de 40 jaar. In totaal was ongeveer 32% van de kopers van juwelen bij Christie’s nieuw. De waarde van de online verkochte juwelen door het veilinghuis steeg met 241% op jaarbasis.

De Spirit of the Rose, een oval modified brilliant-cut van 14,83 karaat, fancy-vivid-purple-pink, internally flawless diamant gedolven door Alrosa, was het meest waardevolle juweel dat in de loop van het jaar werd verkocht. Sotheby’s verkocht de steen, die de grootste van zijn kleur ooit op de veiling was, voor 26,6 miljoen dollar op November Magnificent Jewels Sale in Genève. Ondertussen was het juweel dat de hoogste waarde voor Christie’s haalde in 2020 een markies gesneden, 12,11-karaats, fancy-intense-blue, internally flawless diamanten ring. Het bracht 15,9 miljoen dollar op in Hong Kong in juli.

De pandemie heeft de veilinghuizen er niet van weerhouden om in de loop van het jaar nieuwe records te behalen. Een ovale, 102,39-karaats, D-flawless diamant bracht 15,7 miljoen dollar op bij Sotheby’s Hong Kong in oktober. Die steen was de eerste diamant van wereldklasse die ooit zonder reserve werd geveild, zei Sotheby’s. Christie’s verkocht een smaragd geslepen, 28,86-karaat, D-kleur, VVS1 helderheid, type IIa diamant voor 2,1 miljoen dollar in juni, waarmee een wereldveilingsrecord werd gevestigd voor de hoogste prijs die voor een juweel in een online verkoop werd verkregen.

Sotheby’s merkte ook een toename op van de deelname van Aziatische kopers, die zes van de tien meest waardevolle juwelen kochten die in de loop van het jaar werden verkocht, en die 50% van de totale verkoop van online juwelen vertegenwoordigden. Bovendien was het hoogste bod ooit op een juweel online geplaatst – 11 miljoen dollar – afkomstig van een Aziatische klant voor de 102,39-karaats diamant.