Foto: President van de Verenigde Staten Joe Biden – bron: White House

Vrijdag vaardigde de president van de Verenigde Staten Joseph Biden een uitvoerend bevel uit om de invoer van een hele reeks Russische producten te verbieden, met inbegrip van wat hij “niet-industriële diamanten” noemde.

De maatregel is de jongste die de Verenigde Staten hebben genomen als reactie op de invasie van het land in Oekraïne.

Rusland is ’s werelds grootste diamantproducent naar volume en de op één na grootste naar waarde. De Russische diamantproducent Alrosa is voor een derde in handen van de regering van de Russische Federatie.

Het is duidelijk dat we dit allemaal verwachtten, en nu is het er“, zegt Tiffany Stevens, voorzitter en CEO van het Jewelers Vigilance Committee. “Veel mensen zijn gestopt met directe handel met Rusland, maar dit verbiedt de invoer van goederen van Russische oorsprong. Dit is een zeer krachtig standpunt en een duidelijke boodschap, en mensen moeten het serieus nemen. In een later stadium zullen we meer details geven over de nuances van hoe zaken te doen in deze nieuwe omstandigheden.”

Stevens zegt dat de vraag die door het decreet open blijft is: Wat gebeurt er met goederen die uit India of elders worden geïmporteerd, vooral als ze worden verkocht zonder enig spoor van herkomst?

In 2012 heeft de U.S. Jewelry Council een tool ontwikkeld, het Diamond Source Warranty Protocol, voor detailhandelaren en importeurs die extra stappen wilden ondernemen om diamanten uit Marange, Zimbabwe te vermijden – diamanten die nog steeds verboden zijn door zowel het U.S. Office of Foreign Assets Control (OFAC) als de U.S. Customs and Border Protection.

Volgens deskundigen zouden juweliers moeten overwegen die of soortgelijke hulpmiddelen te gebruiken.

Zelfs als u via een ander land inkoopt, kunt u volgens de bewoordingen van de executive order geen goederen van Russische oorsprong kopen,” zegt Sara Yood, plaatsvervangend algemeen adviseur van het Jewelers Vigilance Committee. “U moet uw leveranciers vragen of hun producten van Russische oorsprong zijn, en als dat zo is, mag u ze niet importeren.

Vorige week legden de Verenigde Staten beperkte sancties op aan Alrosa, evenals persoonlijke sancties tegen zijn CEO, Sergej Ivanov Jr. Het was echter nog steeds legaal om Russische stenen te kopen en zaken te doen met Alrosa. Dit nieuwe uitvoeringsbevel verhindert dat.

Het bevel verhindert ook dat Amerikaanse burgers zich bezighouden met de “uitvoer, wederuitvoer, verkoop of levering, direct of indirect, vanuit de Verenigde Staten… van luxegoederen” aan Rusland.

Dit omvat “luxe horloges, luxe voertuigen, dure kleding, dure alcohol, juwelen en andere goederen die vaak door Russische elites worden gekocht“.

Volgens een verklaring bedraagt de waarde van de Amerikaanse export van deze producten bijna 550 miljoen dollar per jaar.

Ook vis, schaal- en schelpdieren en alcoholische producten, waaronder wodka, zijn aan een invoerverbod onderworpen.

Signet Jewelers heeft een verklaring over de kwestie naar buiten gebracht, waarin het opmerkt dat het “sinds het begin van de invasie zijn zakelijke contacten met Russische entiteiten heeft opgeschort, in eenheid met al diegenen in de wereld die oproepen tot vrede“.

Het bedrijf doneert ook 1 miljoen dollar voor humanitaire hulp aan Oekraïne.