De Vlaamse regering autoriteit zal EUR 2 miljoen ($ 2,3 miljoen) investeren in een productiefaciliteit voor industriële synthetische diamanten.

De financiële inbreng van de Vlaamse overheid helpt het in India gevestigde Heyaru Engineering om de nep-diamantfabriek te lanceren, de eerste in Europa, in de stad Lommel. Heyaru zal ongeveer EUR 24 miljoen ($ 27,5 miljoen) in het project investeren. De hub zal de lokale economie een boost geven door innovatie te bevorderen en werkgelegenheid te scheppen, aldus de regering.

De investering van Heyaru brengt niet alleen nieuwe banen, het bedrijf wil ook bijdragen aan de ontwikkeling van een Vlaams ‘kenniscluster’ rond synthetische diamanten”, aldus Philippe Muyters, Vlaams minister van economie en innovatie.

Het Antwerp World Diamond Center (AWDC) verwelkomde de stap en voegde eraan toe dat de fabriek hoofdzakelijk diamanten zal produceren voor industrieel en technisch gebruik. De verhuizing naar Antwerpen is logisch, merkte AWDC op, aangezien de stad al gespecialiseerd is in het slijpen van synthetische diamanten voor hightech industrieën.