Peren, prinsessen en andere diamantslijpvormen sieren beroemde vingers en lijken het momenteel beter te doen dan ronde stenen. Wat maakt hen zo aantrekkelijk?

Wat verbindt de verlovingen van actrice Meghan Markle, model Emily Ratajkowski en zangeres Ariana Grande? Een antwoord ligt in de ringen die ze kregen: Alle drie hadden ze fancy geslepen diamanten. De Britse prins Harry gaf Markle een kussenvormige middensteen toen hij haar in 2017 ten huwelijk vroeg, terwijl Ratajkowski in 2018 pronkte met zowel een prinses- als een peergeslepen diamant. Grande’s verlovingsgeschenk uit 2020 bevatte een grote ovaalvormige diamant naast een parel.

Het is onmogelijk om te zeggen of de beroemdheden een trend in gang hebben gezet of er slechts een weerspiegelden, maar wat wel zeker is, is dat fancy vormen de afgelopen jaren enorm in populariteit zijn toegenomen. De categorie verovert meer en meer van de Amerikaanse bruidsmarkt, volgens handelaars.

Tekorten in het aanbod

De kloof tussen rondes en fantasieën is vooral in de laatste vier maanden gegroeid, vooral voor peren. “Dit heeft veel te maken met het traject van het herstel na de pandemie,” zegt Nir Goldman, verkoopdirecteur bij de in Israël gevestigde dealer Avlas Diamonds.

Aanvankelijk nam de vraag naar rondes toe na de 2020 Covid-19 crisis, wat fabrikanten ertoe aanzette zich op die categorie te concentreren in de hoop voordeel te halen uit de hoge geslepen prijzen, legt hij uit. Fancies hebben sindsdien hun achterstand ingehaald, maar het aanbod is laag omdat slijpers ze niet produceerden.

Dit drijft op zijn beurt de prijzen op, maar de markt moet nog “een evenwicht bereiken dat zal leiden tot een beter aanbod van fancies“, zegt hij.

De sprong in de vraag is volgens Nilesh Chhabria, chief operating officer bij de in Mumbai gevestigde fabrikant Finestar Jewellery & Diamonds, deels een gevolg van de volwassenheid van de Amerikaanse bruidsmarkt. Amerikaanse bruiden hebben het concept van verlovingsringen al lang aanvaard en stappen nu af van ronde stenen ten voordele van meer onderscheidende opties, zegt hij.

Ze hebben het niveau bereikt waarop ze er anders uit willen zien,” zegt Chhabria, en hij noemt de steen van Grande als voorbeeld van een origineel ontwerp. Finestar heeft zijn focus op fancies opgevoerd in antwoord op de vraag, waarbij de categorie nu goed is voor ongeveer 60% van de productie, vergeleken met slechts 5% in 2015.

Verfijning slijpkwaliteit

Fancies zijn ook aantrekkelijk voor prijsbewuste consumenten, omdat ze per karaat goedkoper zijn dan ronde stenen – grotendeels omdat ze de fabrikant een beter rendement op het ruw kunnen geven. Bovendien hebben ze een betere “spreiding“: de tafel lijkt groter in verhouding tot het karaatgewicht.

Terwijl fancies vroeger doffer waren dan ronde stenen omdat ze minder facetten hadden, zegt Chhabria, zijn slijpers de slijpkwaliteit aan het verfijnen in een poging om alternatieve stenen er even mooi uit te laten zien als hun ronde tegenhangers – een factor die de begeerte verder aanwakkert.

Om de diamant veel beter te laten schitteren, moesten de fabrikanten zichzelf opnieuw uitvinden,” legt hij uit. “Dus vonden de fabrikanten over een periode van tijd manieren om het vuur en de glans van de diamant te verhogen.

Klanten klaagden bijvoorbeeld over een “verpletterd ijs” uiterlijk bij sommige kussenslijpvormen, herinnert Chhabria zich. Zijn bedrijf stak geld in onderzoek en ontwikkeling in het aanpassen van de vorm, wat resulteerde in een beter maaksel dat een hogere verkoop behaalde. Andere klanten zeiden dat ze cushion diamanten langer wilden, dus creëerde Finestar een langwerpige versie die nu “als warme broodjes wordt verkocht“, meldt hij.

In ovalen, is een gemeenschappelijk probleem hoe het vlinderdas effect te vermijden – een donker gedeelte in het midden van de steen. Het bedrijf heeft eraan gewerkt om dit effect zoveel mogelijk te beperken door de slijpvorm aan te passen.

De opkomst van grote Indiase fabrikanten heeft de fancy-cut scene verder beïnvloed. Kleinere bedrijven hebben moeten werken met het materiaal dat voorhanden was en hebben hun gewenste vormen in het ruwe materiaal moeten “forceren“, legt Chhabria uit. Grotere bedrijven die in grote hoeveelheden ruw materiaal kopen, hebben echter de luxe om de ideale slijpvorm voor een bepaalde steen te bepalen.

Tegenwoordig zie je veel meer foutloze stenen in de fancy markt, wat vijf, tien jaar geleden zeldzaam was,” zegt Goldman, wiens bedrijf gespecialiseerd is in fancy vormen met F kleur en VS helderheid of beter. “En je ziet veel meer XX’s” – de term voor diamanten met een “uitstekende” score voor zowel slijpsel als symmetrie.

Specifieke eisen

Juweliers geven steeds vaker precieze specificaties voor hun fancies, zegt Hertz Hasenfeld, president van de in New York gevestigde fabrikant Hasenfeld-Stein, die zich grotendeels specialiseert in merkspecifieke slijpvormen.

Voorheen had elke detailhandelaar duidelijke eisen voor de ronde stenen die hij zou kopen, maar ze hadden de neiging om fantasieën te kiezen op basis van het uiterlijk, legt hij uit.

Nu zie ik specificaties voor fancies. Mensen beseffen dat er een enorm verschil is tussen een goed en een slecht gemaakte steen. Dus wat je nu ziet is prijsstijging, want als je een XX wilt of als je de beste verhouding wilt voor een ovaal, dan moet je daarvoor betalen.

Deze trend is zichtbaar sinds de economische activiteit vorig jaar weer aantrok, meldt hij. Na de inzinking als gevolg van het virus hebben juweliers hun voorraden weer aangevuld en ervoor gezorgd dat ze aan de vraag van hun klanten konden voldoen.

Samen met de heropening van de diamanthandel kwam ook de vraag naar mooiere juwelen,” zegt hij, waarbij hij opmerkt dat er vooral veel vraag is naar kussens, ovalen en prinsessen.

Verspreiding in China

De volgende stap voor groei ligt in Azië, waar de overweldigende voorkeur nog steeds uitgaat naar ronde stenen. Dat in tegenstelling tot de VS, waar dealers schatten dat fancies ongeveer de helft van de bruidsmarkt uitmaken.

In het Verre Oosten zal men zich meer bewust worden van fancies, omdat de Chinezen de Amerikanen altijd als hun rolmodel hebben gezien“, zegt Digesh Shroff, senior sales executive bij de Indiase fabrikant Venus Jewel. Niet-ronde stenen vertegenwoordigen zo’n 65% tot 70% van de totale productie van Venus; bij de meeste bedrijven is het ongeveer het tegenovergestelde.

Dus wat er ook eerst in Amerika gebeurt, vroeg of laat zullen we zien dat China hetzelfde gaat doen,” beweert Shroff.

Dit biedt volgens Hasenfeld belangrijke perspectieven voor dealers. “Er is daar een enorme hoeveelheid lege ruimte, klaar om te worden ingenomen door goede fantasieën. Het begint er langzaam, langzaam in te komen. Ik begin kussens en princessen te verkopen in het Verre Oosten. Ik denk dat de groeimogelijkheden voor de fancies in het Verre Oosten enorm zijn.