Wit-Rusland, het land dat bekend staat om zijn trouw aan de Russische president Vladimir Poetin en zijn verschrikkelijke staat van dienst op het gebied van de mensenrechten, heeft verzocht te worden goedgekeurd als vice-voorzitter van het Kimberley Proces (KP) in 2023.

Het vicevoorzitterschap is de traditionele opstap naar het voorzitterschap van de certificeringsregeling, die moet voorkomen dat conflictdiamanten de wereldmarkt bereiken. Als Wit-Rusland in 2023 vicevoorzitter wordt, komt het land als eerste in aanmerking om in 2024 KP-voorzitter te worden.

De Republiek Wit-Rusland is bereid deze belangrijke rol op zich te nemen om de eenheid en het gezag van de KP-familie te handhaven ter ondersteuning van de wereldwijde diamantindustrie“, aldus een brief die is ondertekend door het Wit-Russische KP-focuspunt Ivan G. Stepanenko en de onderminister van Financiën Vladislav Tatarinovich.

Het is moeilijk te zeggen wat we moeten denken van het aanbod van Wit-Rusland, waartegen de Verenigde Staten zich waarschijnlijk zullen verzetten. (De KP vereist een absolute consensus tussen de 56 deelnemers, die 82 landen vertegenwoordigen). Wit-Rusland moet weten dat het, zolang Rusland in Oekraïne blijft, weinig kans maakt om voorzitter te worden, waardoor dit bod bijna als een troll aanvoelt. Wit-Rusland wordt ook niet beschouwd als een belangrijke speler in de sector. Het is geen diamantproducent, hoewel de KP-statistieken doen uitschijnen dat het een overslagpunt voor Russische diamanten is.

Ook de andere kandidaat voor het vice-voorzitterschap van 2023 – de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) – kan controversieel blijken.

De rol van de voorzitter vereist diepgaande expertise en ervaring“, aldus een brief van Ahmed Bin Sulayem, uitvoerend voorzitter en CEO van het Dubai Multi Commodities Centre. “Aangezien de VAE eerder het voorzitterschap van de KP hebben bekleed en de belangrijkste mondiale hub voor ruwe diamanten zijn, staan zij klaar om deze verantwoordelijkheid onmiddellijk op zich te nemen.

Bin Sulayem en de VAE waren in 2016 een jaar lang voorzitter van de KP, waardoor de KP Civil Society Coalition (KPCSC) de bijeenkomsten van dat jaar boycotte.

De VAE zijn al lang het mikpunt van kritiek van niet-gouvernementele organisaties, en ze hebben vaak teruggeslagen.

De diamantsystemen in het belangrijkste financiële centrum, Dubai, worden al lang bekritiseerd, hoewel sommigen zeggen dat het land inspanningen heeft geleverd om de zaken te verbeteren nadat het vorig jaar op de “grijze lijst” van de Financial Action Task Force (FATF) werd geplaatst. Hoewel er weinig statistieken bestaan, zeggen anekdotische rapporten dat het land grotendeels weg is gebleven van Russisch ruw, dat vooral naar België en India is gegaan.

Maar critici uit de VAE klagen dat er nog steeds problemen zijn met “transfer pricing” en een algemeen gebrek aan transparantie.

Dit alles brengt hervormingsgezinde landen, waaronder de Verenigde Staten, in een lastig parket. De westerse hervormingsgezinden vormen een kleine maar belangrijke groep en hebben geen kandidaat voor het vice-voorzitterschap van de KP voorgesteld. Aangezien vertegenwoordigers van de VS en de Europese Unie KP-vergaderingen hebben geboycot die door Rusland worden voorgezeten sinds de invasie van Oekraïne, is het mogelijk dat een kandidatuur van dat blok ook een veto krijgt. Bovendien willen westerse vertegenwoordigers misschien niet aan het hoofd staan van de regeling op een moment dat ze het sterk oneens zijn met haar passiviteit ten aanzien van Rusland.

In 2023 neemt Zimbabwe de certificeringsregeling over als voorzitter. Tot dusver was dat een verrassend oncontroversiële keuze, althans binnen de KP. Maar 2024 ziet er veel riskanter uit.