Pandora heeft een nieuwe kredietfaciliteit van 950 miljoen euro (1,15 miljard dollar) ondertekend waarvan de prijs is gekoppeld aan de vooruitgang die het bedrijf boekt op het gebied van twee duurzaamheidsdoelstellingen.

De kredietlijn herfinanciert Pandora’s huidige niet-opgenomen faciliteit, die in mei 2022 afloopt, maar waarvan de omvang niet werd bekendgemaakt in de verklaring van het bedrijf donderdag. De Deense juwelier zei echter dat een door de staat gegarandeerde Covid-19-lening van EUR 400 miljoen ($ 481,9 miljoen) “vervroegd” was afgelost.

Het prijsmechanisme van de nieuwe faciliteit koppelt de financieringskosten aan de vooruitgang die Pandora boekt bij het bereiken van haar milieudoelstellingen. Deze omvatten het worden van een CO2-neutrale groep in zijn eigen activiteiten en het gebruik van alleen gerecycleerd zilver en goud in zijn producten tegen 2025.

Dit type lening verbindt de kapitaalstructuur van het bedrijf met onze duurzaamheidsagenda en creëert een zeer duidelijke stimulans voor ons om onze doelstellingen te bereiken,” zei chief financial officer Anders Boyer. “Het bevestigt ook de waardering van de financiële gemeenschap voor onze duurzaamheidsstrategie.

Pandora, dat vorig jaar een herstructurering aankondigde waarbij het 180 banen schrapte, is overgestapt op het gebruik van 100% hernieuwbare energie in zijn ambachtelijke faciliteiten in Thailand in 2020. Vorig jaar werd Martino Pessina aangesteld als chief commercial officer om toezicht te houden op de herconfiguratie van de wereldwijde markten van de groep in 10 clusters met het oog op een sterkere focus en een grotere verantwoordingsplicht.

Pandora is van plan om op 4 mei de resultaten van het eerste kwartaal, “een nieuwe bedrijfsstrategie en het duurzaamheidsverslag 2020” bekend te maken.

Het bedrijf zei dat zijn Covid-19-lening, die het in mei vorig jaar had gekregen om liquiditeit te verzekeren tijdens de uitbraak van het coronavirus maar uiteindelijk niet heeft gebruikt, op 31 december zou vervallen. Het Deense staatsinvesteringsfonds Vaekstfonden had zich garant gesteld voor ongeveer 70% van de noodschuld.

Kredietverstrekkers zoals Nordea, Danske Bank, UniCredit en BNP Paribas hebben de doorlopende kredietfaciliteit gekoppeld aan de duurzaamheid verstrekt.