Afbeelding: Alrosa.

De Russische staatsdiamantproducent Alrosa zal een zeldzame ruwe diamant van 242 karaat – één van de grootste stenen van gemkwaliteit die het deze eeuw heeft gedolven – te koop aanbieden op een veiling in Dubai op 22 maart, zei het bedrijf op vrijdag. De kristalheldere diamant heeft de grootte van een klein ei. De veilingprijs voor de kristalheldere diamant begint bij 2 miljoen dollar.

“Ruwe diamanten, die het mogelijk maken een geslepen diamant van meer dan 100 karaat te slijpen, zijn uiterst zeldzaam in de natuur. Nog minder vaak worden dergelijke edelstenen aangeboden,” zei Evgeny Agureev, Alrosa’s hoofd van de verkoop, in een verklaring. Alrosa bood vijf jaar geleden voor het laatst een ruwe diamant van een dergelijke grootte aan op een openbare veiling. De Russische wet bepaalt dat de mijnbouwer zijn ruwe diamanten groter dan 50 karaat eerst moet aanbieden aan het staatsdepot van Gokhran.

De diamant werd tot nu toe achtergehouden ter gelegenheid van Alrosa’s 100e internationale veiling. De veilingprijs zal beginnen vanaf 2 miljoen dollar.