Hervormingen in de diamantindustrie hebben de belastinginkomsten van Angola de afgelopen twee jaar met 42% verhoogd, volgens het nationale diamanthandelsbedrijf Sodiam.

Terwijl de vorige methode vereiste dat alle mijnwerkers ruw moesten verkopen aan slechts acht door de regering gekozen “voorkeursklanten“, stelt het nieuwe beleid dat in 2018 werd ingesteld hen in staat te verkopen aan een breder scala van kopers. Dit elimineerde de preferentiële prijzen en kortingen die deze klanten ontvingen bij gebrek aan concurrentie.

Volgens de nieuwe regels kunnen klanten een aanvraag indienen om ruw te kopen op het online platform van Sodiam. Het bedrijf voert dan een due diligence uit om ervoor te zorgen dat de aanvragers financieel stabiel zijn en niet betrokken zijn bij het witwassen van geld of de financiering van terrorisme.

Zodra goedgekeurd, kunnen klanten online biedingen indienen en diamanten kopen als hun aanbod voldoet aan een minimumprijs die is overeengekomen door de producent, Sodiam en een onafhankelijke beoordelaar, zei Sodiam. Sinds 2018 hebben meer dan 120 bedrijven zich geregistreerd om ruw te kopen via het systeem van Sodiam.

Na te hebben opgemerkt dat [het oude model] de overheidsfinanciën ernstig benadeelde, keurde de huidige regering het… nieuwe diamant-handelsbeleid goed, dat… nieuwe manieren om diamanten te verkopen implementeerde,” zei Sodiam vorige week. “Als gevolg van deze maatregelen zag het diamanthandelssysteem verschillende verbeteringen en positieve aspecten.

De veranderingen leidden tot een 6% stijging van de omzet tot 1,3 miljard dollar in 2019, meldde Sodiam vorige maand.

Het bedrijf heeft ook een openbare aanbesteding geopend om drie onafhankelijke taxateurs in te huren die zullen helpen de basisprijs van het ruw verkocht op zijn veilingen te bepalen. De nieuwe methode zal eerlijke marktprijs voor ruwe, toegevoegde Sodiam waarborgen.

Angola produceert ongeveer 9 miljoen karaat diamanten per jaar met een waarde van meer dan 1 miljard dollar. De grootste bijdrage aan deze taart, ongeveer 7 miljoen karaat per jaar, komt van diamantmijngigant Catoca. De producten van dit bedrijf zijn bij iedereen bekend, omdat het sorteerpatroon van de diamant jarenlang niet verandert en klanten bereid zijn deze goederen blindelings te kopen. Het lokale prijskaartje is altijd aantrekkelijker geweest in vergelijking met het prijskaartje van diamantproducenten uit andere landen. De rest van de diamantproducten van dit land zijn van alluviale oorsprong en zijn van topkwaliteit tegen de laagste productiekosten. De prijzen van deze goederen zijn niet eens afhankelijk van een nuchtere beoordeling, maar van het vermogen om te onderhandelen.