Lucara Diamond Corp. zal al haar ruwe diamanten van meer dan 10,8 karaat verkopen via een productiepartnerschap met het Antwerps diamantbedrijf HB Group, dat de mijnbouwer zal voorzien van regelmatige inkomsten tijdens de stagnatie van de markt.

HB, die door Antwerpse diamantair Oded Mansori werd opgericht, zal om het even welke speciale-grootte ruw dat uit Lucara’s Karowe mijn in Botswana wordt geproduceerd kopen tot minstens het einde van dit jaar.

De prijs van de ruwe diamant zal gebaseerd zijn op een schatting van het geslepen resultaat, dat de bedrijven zullen bepalen met behulp van de technologie voor het scannen en plannen van diamanten. Zodra het Antwerps diamantbedrijf HB een verkoop heeft gedaan, zal het de prijs die Lucara ontvangt aanpassen op basis van de werkelijke verkoopprijs van de geslepen diamant. HB zal ook een vergoeding en fabricagekosten in mindering brengen.

De deal komt tot stand nadat HB in januari samen met luxe retailer Louis Vuitton de 1.758-karaats Sewelô-diamant, die Lucara in april 2019 in Karowe vond, heeft gesneden en geslepen.

Voortbouwend op het partnerschap dat eerder dit jaar is aangegaan voor de productie van de Sewelô, is Lucara verheugd dat zij nu een bredere leveringsovereenkomst met HB heeft gesloten“, aldus Lucara’s CEO Eira Thomas. “Deze overeenkomst zal regelmatige inkomsten opleveren tegen betere prijsvoorwaarden dan die welke momenteel bij de aanbestedingen worden bereikt.

De inkomsten zullen Lucara in staat stellen om door te gaan met de uitbreiding van Karowe naar ondergrondse mijnbouw, die is ingesteld om de levensduur van de afzetting te verlengen tot 2040. In mei verminderde het bedrijf haar begroting voor het project zodat het andere uitgaven kon financieren terwijl de verkoop zwak was, nadat het eerder van plan was om dit jaar een bedrag van $53 miljoen hieraan te besteden.

Het bedrijf koos ervoor om geen van zijn voorraden boven 10,8 karaat aan te bieden sinds begin maart vanwege de onzekerheid op de markt, waarbij de categorie meestal goed is voor 70% van zijn inkomsten. Ondanks de situatie is Karowe in die periode operationeel gebleven.

Het is onze stellige overtuiging dat het succes van onze branche in deze zeer onzekere tijden een betere afstemming tussen producenten, fabrikanten en detailhandelaren vereist om een gezondere, efficiëntere wereldwijde toeleveringsketen voor diamant tot stand te brengen“, voegde Thomas eraan toe.

Afbeelding: Lucara Diamond