Antwerpse topmensen uit de diamantsector hebben deze week een bezoek gebracht aan Angola, op zoek naar nauwere handelsbetrekkingen met het opkomende diamant producerende land.

Het Afrikaanse land verkoopt slechts een fractie van zijn ruwe diamanten aan België; naar verluidt gaat 90% van de goederen naar Dubai. Een twintigtal CEO’s van in Antwerpen gevestigde diamantbedrijven hebben lokale ambtenaren ontmoet om een nauwere samenwerking te onderzoeken.

Producenten over de hele wereld brengen hun ruwe diamanten eerst naar Antwerpen, omdat wij een maximale opbrengst en echte marktwaarde kunnen garanderen. Toch vindt vandaag amper 10% van de ruwe diamanten van Angola zijn weg naar de Antwerpse open markt“, zei Chaim Pluczenik, voorzitter van het Antwerp World Diamond Center, dat de delegatie organiseerde.

De Angolese president João Lourenço bracht in 2018 kort na zijn verkiezing een bezoek aan Antwerpen en beloofde de diamantsector van het land te hervormen. De regering voerde later dat jaar een nieuw verkoopbeleid in, waardoor de markt werd opengesteld voor een bredere waaier van kopers.

De hervormingen “creëren een transparantere en duurzamere diamantindustrie in Angola“, erkende de AWDC deze week.

We zijn hier om te praten over hoe Antwerpen kan bijdragen en ervoor kan zorgen dat Angola in volledige transparantie de vruchten plukt van deze kostbare hulpbron“, voegde Pluczenik eraan toe.

De delegatie had een ontmoeting met Diamantino Azevedo, minister voor minerale hulpbronnen en aardolie, en met de hoofden van Endiama en Sodiam, Angola’s staatsbedrijven voor diamant.

Angola’s productie van ruwe diamanten daalde tot 9,4 miljoen karaat in 2020 als gevolg van de Covid-19 pandemie, meldde Reuters eerder dit jaar. Het land streeft ernaar de productie te verhogen tot 10,1 miljoen karaat in 2022, voegde de nieuwssite eraan toe.

In december hielden ambtenaren van de Indiase diamantindustrie een virtuele bijeenkomst met hun Angolese tegenhangers in een poging om de betrekkingen te verbeteren, aangezien het Afrikaanse land ook slechts een klein deel van zijn ruwe diamant naar India exporteert.