Drieluik Geïnspireerd door de Oresteia van Aeschylus” van Francis Bacon behaalde 84,6 miljoen dollar bij Sotheby’s, waardoor de high-end kunstmarkt een impuls kreeg na een maandenlange inzinking als gevolg van de pandemie.

Geschat op 60 tot 80 miljoen dollar, was het schilderijentrio uit 1981 het topaanbod tijdens de verkoop van hedendaagse, impressionistische en moderne kunst. Sotheby’s stond garant voor het werk, dat sinds 1993 in het privé-museum in Oslo van de stichting van de Noorse zakenman Hans Rasmus Astrup tentoongesteld werd. De opbrengst van de verkoop op maandag zal bijdragen aan de uitbreiding en diversificatie van de museumcollectie, aldus Sotheby’s.

De wereldwijde kunstmarkt is sinds maart in een dip geraakt. De drie opeenvolgende avondverkopen genereerden 363,2 miljoen dollar, iets hoger dan Sotheby’s lage schatting van 326 miljoen dollar voor de hele serie. De veilingen zijn essentieel in het plaatsen van een nieuwe norm voor de investeringswerken, zei de handelaar. Sotheby’s, Christie’s en Phillips houden typisch hun belangrijkste halfjaarlijkse verkopen in mei en november, maar de events van mei 2020 werden uitgesteld.

De kunstmarkt slaagde met pluim zijn eerste test, zei Oliver Barker, de veilingmeester van de gebeurtenis. Hij was in Londen, en nam biedingen op het scherm van collega’s uit de hele wereld, terwijl klanten deelnamen op het web of via de telefoon. Tot nu toe was het duurste werk dat online bij Sotheby’s werd verkocht Ivan Aivazovsky’s zeegezicht, voor 2,3 miljoen pond (2,8 miljoen dollar) op 2 juni. Het duurste item gekocht door een online bieder was een paar diamanten oorbellen van $6 miljoen in 2016.

Een online bieder uit China concurreerde voor het Bacon werk tot $73,1 miljoen. Het werd verkocht aan de klant van Gregoire Billault, Sotheby’s hoofd van de hedendaagse kunst in New York. Het veilingrecord voor een Bacon werd gevestigd in 2013, toen zijn drieluik van Lucian Freud bij Christie’s $142,4 miljoen ophaalde.

Untitled (Head)“, een tekening van een schedel uit 1982 van Jean-Michel Basquiat, haalde $15,2 miljoen op, een record voor het werk van de kunstenaar op papier, dat de hoge schatting van $12 miljoen overtrof.

De serie sluit dinsdag af met de dagveiling van hedendaagse kunst.

Meer over drieluiken van Francis Bacon

De in Ierland geboren Britse kunstenaar Francis Bacon (1909-1992) schilderde tussen 1944 en 1985-86 28 bekende grote drieluiken. Hij begon in het midden van de jaren veertig met een aantal kleinschalige werken voordat hij in 1962 overging tot het maken van grote werken. Hij volgde de grotere stijl gedurende 30 jaar, hoewel hij een aantal kleinschalige drieluiken van de hoofden van vrienden schilderde, en na de dood van zijn vroegere minnaar George Dyer in 1971, de drie veelgeprezen “Zwarte Drieluiken“.

Bacon was een zeer gemaniëreerd kunstenaar en werd vaak in beslag genomen door vormen, thema’s, beelden en uitdrukkingswijzen die hij gedurende langere periodes, vaak zes of zeven jaar, herwerkte. Op de vraag naar zijn neiging tot het maken van opeenvolgende of repetitieve schilderijen legde hij uit hoe de beelden zich in zijn geest “in serie” openbaren. “En ik veronderstel dat ik lang voorbij het drieluik zou kunnen gaan en er vijf of zes bij elkaar zou kunnen doen, maar ik vind het drieluik een evenwichtiger geheel.

Hij vertelde de critici dat zijn gebruikelijke praktijk met drieluiken was om te beginnen met het linkerluik en dwars door te werken. Meestal voltooide hij elk kader voordat hij aan het volgende begon. Naarmate het werk als geheel vorderde, keerde hij soms terug naar een eerder paneel om aanpassingen te doen, hoewel deze praktijk over het algemeen laat werd uitgevoerd in de voltooiing van het totale werk.

Vanaf 2020 bevindt de helft van de triptieken zich in openbare collecties.