Afbeelding: Sotheby’s – Mediterranean sea view 2017 – Banksy

Een trio van gevonden zeegezicht schilderijen, die Banksy herwerkte tot een spitse reactie op de vluchtelingencrisis, werd bij Sotheby’s London geveild om geld in te zamelen voor een ziekenhuis in Bethlehem.

Het drieluik, dat Mediterraan Zeezicht 2017 heet, lijkt een reeks traditionele zeegezichten te zijn, tot op het moment dat men het meer in detail bekijkt en de oranje reddingsvesten die op de kust zijn aangespoeld, in beeld komen. De lege reddingsvesten symboliseren de vele naar Europa vertrokken migranten die verdronken zijn toen ze de Middellandse Zee probeerden over te steken.

Banksy bewerkt drie gevonden olieverfschilderijen met zijn eigen geestige bewerkingen om iets te creëren dat, terwijl het zich voordoet als een 19de-eeuws zeegezicht, een van de brandende kwesties van de 21ste eeuw in de schijnwerpers zet,” zei Alex Branczik, Sotheby’s hoofd van de hedendaagse kunst voor Europa, in een verklaring.

Verwacht werd dat de doeken, geschonken door de kunstenaar zelf, tussen £800.000 (ongeveer 890.000 euro) en £1.2 miljoen (ongeveer 1.3 miljoen euro) zouden worden verkocht, tijdens Sotheby’s “Rembrandt to Richter” avondverkoop op 28 juli.

UPDATE: het lot werd verkocht voor 2,235,000 GBP, net geen 2,5 miljoen euro 

Dit drieluik hangt in de galerijen van Sotheby’s naast werken van enkele van de grootste landschapsschilders uit de geschiedenis, waaronder Bellotto, Van Goyen en Turner. Banksy’s werk onderscheidt zich echter als enige met zijn krachtige politieke boodschap“, voegde Branczik eraan toe.

Vluchtelingen zijn een terugkerend thema voor Banksy

Hij heeft eerder al een aantal kunstwerken gemaakt die de aanpak van het vluchtelingenkamp in Calais in Frankrijk bekritiseren. Een gestencilde muurschildering van Steve Jobs in het kamp was een knipoog naar de vader van de stichter van Apple, een Syrische immigrant, terwijl een door Les Miserables geïnspireerd ontwerp tegenover de Franse ambassade in Londen verwees naar het gebruik van traangas door de politie om vluchtelingen uit het kamp te verwijderen.

Banksy maakte ook verschillende vluchtwerken voor zijn dystopisch themapark Dismaland in 2015, waaronder het beeld Dream Boat, dat werd verloot ten voordele van de liefdadigheidsinstelling Help Refugees. Materialen van de ontmantelde attractie werden later gebruikt om schuilplaatsen te bouwen in het kamp Calais.

Meer recentelijk heeft Banksy op de Biënnale van Venetië van 2019 golven gemaakt met een stuk dat op de kanalen van de stad is geschilderd van een kindermigrant die een roze vuurpijl omhoog schiet om redders aan te trekken.

Sinds hun creatie hangen de schilderijen van het zeegezicht boven de open haard van Banksy’s Walled Off Hotel in de Palestijnse stad Bethlehem, op de Westelijke Jordaanoever, niet ver van Jeruzalem. De opbrengst wordt teruggestort in de lokale gemeenschap, om een nieuwe unit voor acute beroertes te bouwen en om kinderrevalidatie materiaal te kopen voor de Bethlehem Arab Society for Rehabilitation.

Niet de eerste liefdadigheidsdonatie vanwege Banksy

Dit geveilde werk is niet Banksy’s eerste liefdadigheidsdonatie van 2020. Geïnspireerd door het onvermoeibare werk van professionals in de gezondheidszorg, schonk de anonieme straatartiest in mei een schilderij van een kind dat met een superheldenverpleegsterpop speelt aan het Engelse Southampton General Hospital.

Op dit moment te zien in de foyer van de spoedeisende hulp van het ziekenhuis – ondanks de beste inspanningen van een would-be dief – zal het werk, getiteld Game Changer, in de herfst worden geveild ten behoeve van de National Health Service. Met Banksy’s veilingrecord dat zich op $12 miljoen bevindt, voorspellen de deskundigen dat het maar liefst $6 miljoen kan opleveren.

Andere hoogtepunten van de verkoop van “Rembrandt to Richter” bij Sotheby’s zijn een van de laatste Rembrandt van Rijn zelfportretten in particuliere handen, herontdekte werken van Peter Rubens en Frans Hals, en een eerder ongeziene tekening van Pablo Picasso van zijn muze Marie-Thérèse Walter.