Kopers van ruwe diamant verwachten volgende week een betere verkoop bij De Beers, terwijl de mijnwerker concessies intrekt waardoor klanten goederen kunnen weigeren.

De Beers zal terugkeren naar zijn gebruikelijke regels die de mogelijkheden van zichthouders beperken om hun toewijzingen van goederen te weigeren of uit te stellen, afhankelijk van de bronnen op de ruwmarkt. Zij zullen ook slechts 10% van hun aankopen aan De Beers kunnen terugverkopen, in vergelijking met grotere hoeveelheden in de afgelopen maanden.

Veel [zichthouders] probeerden zo veel mogelijk terug te dringen tot december, zodat het zicht in december zelfs iets groter zou kunnen zijn dan men verwacht“, legt een makelaar in ruw uit. “Dit is een terugkeer naar de oorspronkelijke bepalingen, die mensen de mogelijkheid bieden om 10% terug te verkopen. Er is geen extra flexibiliteit meer.

Vanaf juli liet De Beers de zichthouders toe om meer aankopen dan gebruikelijk uit te stellen tot het einde van het jaar om het overaanbod van ruwe en geslepen producten midden in de handel te verminderen. In sommige opzichten heeft het de ongekende beslissing genomen om hen toe te staan 50% van de individuele diamantdozen te weigeren. Het bedrijf stemde er ook mee in om tot 20% van de verkochte ruwe diamanten terug te kopen, waarbij deze toewijzing in september kortstondig zelfs werd verhoogd tot 30% voor de grootste goederen.

In december zal De Beers geen uitstel toestaan en slechts één op de 10 karaten die het verkoopt – en geen van zijn grootste goederen – terugkopen, in overeenstemming met zijn standaardbeleid.

De verkoop, die van maandag tot en met vrijdag in Botswana plaatsvindt, kadert in een context van toenemend optimisme op de diamantmarkt in afwachting van de eindejaarsperiode. Een drie weken durende sluiting in Indische slijperijen tijdens de Diwali-periode droeg bij aan een daling van de voorraden geslepen producten en sommige categorieën kennen nu schaarste.

De [fabrikanten] hebben wat vrije tijd gehad en de markt is licht verbeterd“, aldus een in India gevestigde zichthouder. “Ze gaan proberen hun productie te herstarten.

ITO beslissing (intention to offer)

De komende verkoop is ook de laatste kans voor kopers om hun vraag te bewijzen voordat De Beers een beslissing neemt over het aanbod dat elke klant in 2020 zal ontvangen. De Beers is bezig met het afronden van de toewijzingen voor de nieuwe Intent to Offer, of ITO-periode, die het op basis van eerdere aankoopdossiers heeft opgesteld. Om deze reden is het onwaarschijnlijk dat klanten meer goederen zullen afwijzen dan nodig is, aldus een andere zichthouder.

Ik heb de indruk dat alles wat op tafel ligt verkocht zal worden,” zegt hij. “Alles wat je nu teruggeeft, dreigt de herberekening van je ITO te veroorzaken. Ze hebben de vorige keer ook de prijzen verlaagd, dus ik zie geen mensen producten weigeren waarvan de prijzen de vorige keer zijn verlaagd.

Zichthouders verwachten nu al dat de waarde van hun toewijzingen voor 2020 lager zal zijn dan dit jaar als gevolg van een daling van de productie van De Beers en een prijsdaling van ongeveer 5% in de aanloop naar november. De mijnexploitant voorspelt een productie van ongeveer 31 miljoen karaat voor 2019, een daling van 12% ten opzichte van vorig jaar, en zal haar 2020 prognose op 23 januari publiceren.