De verkoop en productie van De Beers herstelde zich in het derde kwartaal, terwijl het naderende kerstseizoen de diamantmarkt nieuw leven inblaast na maanden van trage verkoop.

De ruwverkoop bedroeg 6.6 miljoen karaat tijdens de drie maanden die op 30 september eindigen, een scherpe verhoging van 300.000 karaat in het tweede trimester.

Hoewel het verkoopvolume 11% lager was op jaarbasis, wees de verbetering op de heroplevende vraag van diamantfabrikanten die tekorten willen opvullen. De markt profiteerde ook van de versoepeling van Covid-19 beperkingen in slijpcentra en in consumentenmarkten.

We hebben … een bemoedigende verbetering van de vraag naar ruwe diamant gezien nu we het eindejaarsseizoen naderen, hoewel er nog steeds enige onzekerheid bestaat over de timing van een duurzaam herstel“, merkte Anglo American op.

In termen van waarde, nam de ruwe verkoop van De Beers 10% jaar op jaar toe tot $917 miljoen voor de drie zichten die tijdens het derde trimester plaatsvonden. De verkoop trok in juli licht aan en werd verder versterkt toen De Beers in augustus en september de prijzen verlaagde. Dat volgde op een ongekende inzinking van 96% in het tweede kwartaal, toen de wereldwijde industrie door Covid-19 tot stilstand kwam.

De productie daalde met 4% op jaarbasis tot 7,2 miljoen karaat in het derde kwartaal, omdat de mijnwerker de productie in lijn bracht met de vraag en social distancing maatregelen bleef nemen bij zijn activiteiten. Het cijfer was echter meer dan het dubbele van de 3,5 miljoen karaat die het in het tweede kwartaal aantrof.

De Beers handhaafde zijn productieprognose van 25 tot 27 miljoen karaat voor het volledige jaar, onder voorbehoud van de verstoringen van Covid-19 en de omvang van een herstel van de vraag.