De Beers is van plan de zichthouders in drie categorieën op te splitsen en elke groep een meer op maat gemaakte selectie van ruwe diamanten aan te bieden als onderdeel van een revisie van het verkoopsysteem of systeem van zichthouders.

Fabrikanten, handelaars en detailhandelaars zullen specifieke leveringscontracten ondertekenen die voor de “brede behoeften” van elk bedrijfsmodel worden ontworpen, vertelde een woordvoerder van De Beers.

De regeling wordt van kracht in januari 2021, na afloop van het huidige contract van de zichthouders, dat loopt tot december 2020. De aanmeldingen beginnen deze week, waardoor bedrijven vier weken de tijd hebben om het proces te voltooien.

Het contract met de fabrikant zal “de kern van de sterke punten” van elke snijonderneming ondersteunen, legde De Beers uit. Dealers – degenen die ruw kopen voor de wederverkoop – zullen een “regelmatig en consistent aanbod van goederen” ontvangen, vooral als het gaat om grotere volumes. Het retailerscontract is op maat gemaakt voor bedrijven die juwelen aan de consument verkopen en die ook slijpwerkzaamheden uitvoeren. Beneficiatiecontracten – voor zichthouders die zich verbinden tot het slijpen van bepaalde goederen in het land waar ze werden gedolven – blijven als gewijzigde versies van het fabricagecontract.

Het is onze ambitie om leveringen en diensten aan te bieden die kunnen helpen om de unieke sterke punten van de grote bedrijven van de diamant midstream beter te ondersteunen, en we zijn van mening dat deze aanpak de optimale manier is om dit te bereiken,” zei de woordvoerder.

Het bedrijf overweegt al lang om zijn systeem van zichthouders te wijzigen temidden van moeilijke omstandigheden in de productie- en handelssector, zoals een krappe liquiditeit en een gebrek aan evenwicht in de voorraden. De regels van het aanbod – gebaseerd op een methode die bekend staat als “aangetoonde vraag” – hebben ook kritiek gekregen.

In dat systeem bepaalt De Beers vooral het ruwe aanbod van klanten met behulp van hun aankoopgedrag – een controversieel beleid omdat het de zichthouders kan stimuleren om onrendabele voorraden aan te leggen om de toekomstige toegang tot zijn goederen veilig te stellen. Zij biedt de diamanten aan in van tevoren afgesproken dozen die de klanten meenemen of achterlaten, met slechts een beperkte flexibiliteit om de inhoud aan te passen. Dat dwingt de zichthouders soms om items te kopen die ze niet willen, zodat ze de stenen kunnen krijgen die ze nodig hebben.

De huidige methode is bijzonder onder de loep genomen, gezien het overschot aan geslepen diamanten in de markt van vorig jaar, dat heeft bijgedragen tot een daling van de ruwe vraag. Afgelopen juli drong de Nederlandse bank ABN Amro er bij haar klanten op aan om te stoppen met het kopen van onrendabele ruwe producten en viel zij de praktijk van het doen van aankopen aan, puur om de toewijzingen van het aanbod op peil te houden, aan.

De inkomsten van De Beers daalden in 2019 met 24% tot $4,61 miljard, terwijl de onderliggende inkomsten met 87% tot $45 miljoen daalden, omdat de zichthouders niet bereid waren om meer ruw te kopen. De situatie dwong de mijnwerker om ongekende weigeringen en andere concessies toe te staan om te voorkomen dat de markt met goederen wordt overspoeld.

De “noodzaak voor ons om ons aan te passen aan de veranderende wereld” is het onderwerp geweest van gesprekken tussen De Beers en de zichthouders voor een tijdje, voegde de woordvoerder van het bedrijf eraan toe.

Deze nieuwe benadering van de contracten van de zichthouders is een van de manieren waarop we dit aanpakken“, merkte hij op.