De vraag naar ruwe diamanten was robuust op het zicht van De Beers eerder deze week, ondanks de aanhoudende Covid-19-crisis in India, meldden klanten.

De fabrikanten hebben het beperkte aanbod opgekocht in afwachting van een ruw tekort. De verkoop zal nog steeds 10% tot 25% lager liggen dan de vorige cyclus in maart als gevolg van de verminderde beschikbaarheid, schatten zij. Dat vertaalt zich in een zichtwaarde van 330 miljoen tot 400 miljoen dollar.

Mensen kopen bij de mijnbouwers en de grote bronnen, denkend dat er waarschijnlijk tenders zullen zijn die geannuleerd zullen worden,” zei een zichthouder. “Men heeft het idee dat er een tekort aan bepaalde goederen zal ontstaan. Mensen willen net zo graag ruw kopen als vier weken geleden.

De Beers biedt geen ex-plan goederen aan – bovenop de vooraf afgesproken toewijzingen aan klanten – voegden de bronnen eraan toe. De mijnbouwer heeft minder diamanten beschikbaar voor klanten nadat het zijn voorraden heeft verminderd tijdens een sterk eerste kwartaal voor de ruwhandel, toen het 13,5 miljoen karaat verkocht tegenover een productie van 7,2 miljoen karaat. Het bedrijf heeft te kampen gehad met operationele problemen bij enkele van zijn delfplaatsen in Botswana, die nog werden verergerd door een tijdelijke sluiting van zijn Gahcho Kué-mijn in Canada.

Als De Beers 20% meer zou bieden, denk ik dat de markt dat zou opslokken“, aldus een ingewijde in de ruwsector.

Minder fabricage

Hoewel de Indische diamant- en juwelensector toestemming heeft gekregen om te werken tijdens de golf van het coronavirus in het land, zijn de productieniveaus de afgelopen maand met 10% tot 50% gedaald. Dit is het gevolg van capaciteitsbeperkingen en absenteïsme, waarbij kleinere maten een sterkere terugval hebben gekend.

Bedrijven die grotere goederen vervaardigen, werken in fabrieken met meer ruimte voor sociale afstand en kunnen werknemers behouden door hogere lonen aan te bieden, legde een zichthouder uit. Veel werknemers die kleinere stenen produceren, hebben Surat verlaten en zijn om gezondheidsredenen naar hun geboortestad teruggekeerd.

Mijn productie is met iets minder dan 10% gedaald, maar voor de mensen die kleine stenen produceren, is hun productie zwaar getroffen en waarschijnlijk met meer dan 30% gedaald“, zei een leidinggevende bij een grote producent.

In lijn hiermee heeft de markt voor grote ruwe stenen het beter gedaan dan het segment van de kleine stenen, legden de bronnen uit.

Alles in 0,75 karaat of hoger, daar is veel vraag naar,” merkte een klant op. “Je kunt verkopen wat je wilt.

Ondertussen is de vraag naar geslepen stenen gestegen doordat bedrijven anticiperen op een lagere beschikbaarheid en een gestage detailhandel. Een achterstand bij het Gemological Institute of America (GIA) heeft ook de aanbodsituatie beïnvloed, met een doorlooptijd van ongeveer een maand voor het laboratorium in Mumbai en iets langer in Surat.

Als gevolg van de aanbodschaarste leggen mensen voorraden aan, zodat de vraag groot is en nog wel een maand of zo sterk zal blijven,” zei een andere fabrikant.

Door de uitbraak van het virus in India is de activiteit verschoven naar andere centra in de wereld. Veel grote fabrikanten hebben hun inkoopteams naar Dubai verplaatst voordat de reisbeperkingen van kracht werden, zodat ze ruw materiaal voor hun fabrieken konden blijven kopen, meldde Trans Atlantic Gem Sales (TAGS), een aanbestedingshuis dat in het emiraat is gevestigd.

Nieuw contract

Het zicht in mei, vierde van het jaar, is maandag van start gegaan met bezichtigingen in Dubai, Antwerpen en Tel Aviv. De bezichtiging is ook de eerste in het kader van een nieuw leveringscontract dat op 1 april in werking is getreden.

In het kader van deze overeenkomst biedt de mijnbouwer verhoudingsgewijs meer goederen aan fabrikanten in plaats van aan handelaars, in een poging de wederverkoop van zijn dozen te beperken. Zichthouders verwachtten als gevolg daarvan deze maand een trage handel in ruwe stenen op de secundaire markt.

Bepaalde assortimenten zijn ook veranderd, waarbij 2 karaat ruwe stenen nu deel uitmaken van een categorie van grotere stenen vanaf 2 karaat, aldus de zichthouders. Deze maat zat voorheen in een 1 tot 2 karaat doos, die nu 1 tot 1,50 karaat zal worden.

Dit was zowel bedoeld om tegemoet te komen aan de commerciële behoeften van zichthouders als om ervoor te zorgen dat we het meest coherente aanbod hebben voor ‘beneficiation’ klanten“, aldus een woordvoerder van De Beers.

Klanten voorspelden stabiele prijzen op het zicht na opeenvolgende verhogingen van december tot februari.