De Beers heeft de prijzen van ruwe diamanten deze week gemiddeld met zo’n 4 tot 5% verhoogd omdat het momentum op de markt aanhoudt.

De veranderingen concentreerden zich op ruwe diamanten boven 1 karaat, terwijl de prijzen van kleinere diamanten stabiel bleven. De prijsstijgingen bedroegen ongeveer 2% tot 4% in de categorie van 1 tot 2 karaat, en liepen op tot 10% in de maten van 5 tot 10 karaat, meldde een zichthouder.

Ze hebben de prijzen met een aanzienlijk bedrag verhoogd – meer dan de markt had verwacht,” zei een bron maandag.

De prijsstijging was de derde op rij voor De Beers, na verhogingen bij de verkoop in december en januari. De handel in geslepen stenen is sinds december toegenomen doordat detailhandelaren hun voorraden hebben aangevuld na de feestdagen en door de vraag tijdens de periodes van Chinees Nieuwjaar en Valentijnsdag.

De verkoop van ruwe stenen is sterk gestegen, waarbij De Beers in januari het hoogste maandelijkse verkooptotaal in drie jaar heeft behaald. De grotere maten van ruwe stenen – 0,75 karaat en meer – hebben meer activiteit gekend in lijn met de vraag naar de overeenkomstige geslepen categorieën. De premies op de secundaire markt zijn ook gestegen.

In oktober, november en december was de verkoop van geslepen stenen over het algemeen zeer goed“, aldus een zichthouder. “Dus in januari en februari zitten de mensen nog steeds op een goede liquiditeit.

De stijging van de verkoop van het ruw heeft echter de bezorgdheid aangewakkerd over een overaanbod of een druk op de winstmarges als de verkoop van geslepen stenen na het verkoopseizoen van februari zou dalen.

Mensen betalen veel meer voor ruw dan ze zouden moeten, omdat de vraag er is – maar de geslepen prijzen zijn nog steeds stabiel,” zei een leidinggevende bij een slijperij. “Dus ik denk dat er opnieuw een tijd aanbreekt waarin fabrikanten geld zullen beginnen te verliezen.

De Beers weigerde commentaar te geven.