De Beers heeft de prijzen van ruwe stenen groter dan 1 karaat voor het zicht van volgende week verlaagd te midden van een geleidelijke verbetering van de vraag en tekorten in bepaalde categorieën.

De verminderingen bedroegen ongeveer 6% tot 8%, volgens zichthouders en andere insiders uit de sector.

Zeer weinig mensen hebben hun goederen gezien en hun prijzen ontvangen, maar er is enige prijsaanpassing geweest in gebieden waar De Beers dacht dat ze konden zien wat de geslepen benchmark was,” zei een ruwmarktbron op voorwaarde van anonimiteit. “De Beers wil eerst de markt begrijpen voordat ze beginnen met het zorgvuldig terugbrengen van goederen naar de markt, wat een verstandige aanpak is.

De aanpassing is de eerste significante vermindering door De Beers sinds voor de coronaviruspandemie, omdat de mijnbouwer het prijsniveau tijdens de crisis heeft gehandhaafd om te voorkomen dat de markt wordt overspoeld en de voorraden worden gedevalueerd. Het bedrijf rapporteerde een ruwomzet van slechts $ 56 miljoen in het tweede kwartaal en leed daardoor een onderliggend verlies van $ 214 miljoen voor de eerste helft van het jaar.

Deelnemers aan het programma verwachten volgende week een omzet van meer dan $ 200 miljoen.

Een ongekende daling van het aanbod van mijnbouwers en van de laagste productieniveaus in India heeft geleid tot tekorten in bepaalde ruwe en geslepen categorieën, zo merkten handelaren op. Fabrieken in Surat zijn nu voorzichtig op zoek naar goederen om ervoor te zorgen dat ze kunnen voldoen aan de vraag voor het vierde kwartaal van de Amerikaanse eindejaarsperiode.

Mensen verkopen diamanten – tegen lagere prijzen – maar ze verkopen diamanten“, merkte een zichthouder op. “De Indiërs zullen meer ruw nodig hebben, omdat de geslepen pijpleiding in de komende twee of drie maanden leeg zal raken, en Kerstmis op komst is.

De Beers heeft zijn beleid stopgezet om zichthouders toe te staan voor 100% van hun ruwaankoop toewijzingen uit te stellen tot later in het jaar, wat sinds de maart-april handelssessie gebeurt.

Aangezien wij enige verbetering in de marktomstandigheden zien, achten wij het gepast om onze aanpak dienovereenkomstig te ontwikkelen“, aldus een woordvoerder van De Beers.

Het bedrijf zal nog steeds wat uitstel aanbieden, voegde de woordvoerder eraan toe. Zichthouders zullen ook de terugkoopconcessie kunnen gebruiken, die hen in staat zal stellen om 20% of 30% van hun aankopen terug te verkopen aan de mijnwerker, afhankelijk van het type diamant, verklaarde bronnen.