Pessimisme is een gemoedsgesteldheid, optimisme een wilskracht

De stemming lijkt voorzichtig positief in de diamantcentra. De diamanthandelaren maken gewag van een goede verkoop tijdens de handelsbeurs van Hong Kong, in de week van 19 september. Sommigen beweren nochtans dat een aantal diamantairs met fikse kortingen verkochten, om hun voorraad te verlagen. De vraag naar grote stenen (5 karaat en meer) blijft zwak, vertelde een dealer.

Ook vanuit de belangrijke Noord Amerikaanse markt wordt een stabiele vraag gerapporteerd. De winkeliers maken zich klaar voor de eindejaarsperiode. De export van Zwitserse horloges kent een zoveelste daling in augustus, veroorzaakt door de daling van de vraag zowel in Europa, Azië als in de V.S. De voornaamste PolishedPrices index is gedaald van 121,03 punten bij de aanvang van de week naar 119,24 punten op vrijdag.

Ruwe diamant markt

De kooplieden halen aan dat er een voldoende ondersteunde vraag is in de secundaire markt, in het licht van de eindejaarsperiode in de Verenigde Staten en de Diwali feesten in Indië. “De productieniveaus blijven stabiel voor Diwali (30 oktober)“, bevestigt een fabrikant. De handelaren stellen dat de vraag solide is voor de meeste categorieën ruwe diamant alsook voor alles boven 75 punten. De vraag naar lagere gewichten was nochtans zwak.

Wat betreft de sight van De Beers die op 26 september plaatsvindt, verwachten de sightholders een relatieve beperkte omzet, ergens tussen de 500 en 550 miljoen dollar, in vergelijking met 630 miljoen dollar bij de vorige sight van De Beers.

Inmiddels geeft Petra Diamonds haar voorlopige resultaten gepubliceerd voor de periode eindigend op 30 juni et aangegeven voorzichtig te blijven voor de rest van 2016.

“Lichtjes positief nieuws is alvast beter dan helemaal geen nieuws.”

sylvain-goldberg-diamonds

Sylvain Goldberg – diamant – over de diamantmarkt na de beurs van Hong Kong in september 2016

Lees meer over het alpha en omega van de geschiedenis van diamant