In het dagelijks leven neemt hij als neuroloog de werking van onze hersenen onder de loep. Maar in zijn vrije tijd breekt Rishi Panday (39) zelf zijn hoofd over de promotie en de strategische planning van de Antwerpse juwelenlijn ‘Hulchi Belluni’, bezet met diamanten. “Voor mij is een diamant een even groot mysterie als onze hersenen.”
Indische roots, geboren in Suriname, opgegroeid in Nederland, maar op zijn achttiende in Antwerpen beland om geneeskunde te studeren en zichzelf te specialiseren in alle facetten van onze hersenpan. Neuroloog Rishi Panday (39) is daarop blijven plakken in de Scheldestad en spendeert het grootste deel van zijn tijd in zijn praktijk in Edegem. Maar zowat alle vrije momenten daarnaast is hij bezig met diamanten. “Diamant, dat is het mooiste dat Antwerpen te bieden heeft. Meer nog, we mogen heel trots zijn dat Antwerpen, ondanks alle uitdagingen van de afgelopen jaren, nog altijd het wereldcentrum van de diamant is. De schittering in een diamant heeft zo’n aantrekkingskracht. Ik vind dat pure schoonheid. Een vrouw met diamanten maakt van zichzelf een juweel.

Fascinatie

Maar zijn fascinatie voor het steentje gaat veel verder dan ze te kopen voor zijn geliefden. Dokter Panday houdt zich ook effectief bezig met de promotie en de strategische planning van de juwelenlijn ‘Hulchi Belluni’ van de Antwerpse ontwerpster Martine Hul. In 2001 kwam haar eerste collectie op de markt. Sindsdien is het merk een vaste waarde rond menig vinger en hals. Maar wat weet een neuroloog van ‘zaken doen’ en diamanten? “Van jongsaf aan is kennis vergaren voor mij een noodzakelijke uitdaging. Na het afronden van de studie biochemie tijdens mijn geneeskunde-opleiding en het afleggen van mijn doctoraat na mijn specialisatie was een nieuw onderzoeksdomein een uitdagende afwisseling. Door mijn hechte vriendschap met Martine ben ik mij gaan verdiepen in strategisch management en in diamanten. Elke keer leer ik iets bij. Er is een hele wereld van informatie die je uit een diamant kan halen: een ruw steentje dat miljoenen jaren verborgen zit, plots ontdekt wordt en met wat slijpwerk het mooiste ooit wordt. In dit opzicht leer ik de laatste tijd enorm veel bij van mijn toekomstige schoonvader, een diamantair op rust die het hele proces van ruwe tot zetklare steen meesterlijk beheerst. Diamanten zijn verborgen schatten. Het is op dat vlak wat te vergelijken met de neurologie. Over diamanten valt er voor mij nog evenveel te leren als over onze hersenen.”

De grootste uitdaging voor ‘zijn’ juwelenmerk is het veroveren van het Verre Oosten, met China op kop.

“Sky is the limit”

In het Westen hebben we een bijzonder goede reputatie en ook in het Midden-Oosten is de lijn heel succesvol. Voor mij is dit ‘zaken doen’ een leuke afwisseling van mijn praktijk. Martine laat haar geest de vrije loop en komt met de meest prachtige creaties. Als het gunstig beleidsmatig klimaat zich voortzet, blijft Antwerpen zijn absolute wereldtoppositie behouden en is the sky the limit“.