Saffier is de meest begeerde gekleurde edelsteen onder Amerikaanse consumenten, gevolgd door robijn, smaragd en amethist, volgens een recent onderzoek van MVI Marketing.

Zo’n 46% kocht in de afgelopen twee jaar juwelen met saffier, zo bleek uit de studie. Robijn en smaragd trokken elk 41% aan, terwijl 35% amethist kocht. Over het algemeen zei 93% dat ze van alle kostbare gekleurde edelstenen “hielden” of ze “mooi vonden“.

De verkoop van gekleurde edelstenen verbeterde of was stabiel tussen 2018 en 2019, terwijl de marges beter waren dan bij andere items voor 92% van de fabrikanten en 75% van de retailers. Gekleurde stenen genereerden winstmarges van ongeveer 40% voor fabrikanten, vergeleken met 30% voor diamanten, legde MVI uit. Detailhandelaren rapporteerden marges van 65% voor gekleurde stenen en 33% voor diamanten.

Edelstenen zijn opnieuw een duidelijke winnaar voor de consument die op zoek is naar een frisse look in juwelenstijlen en voor de handel die probeert de verbeelding te veroveren van vrouwen die zelf kopen en van de volgende generatie juwelenkopers,” zei Marty Hurwitz, CEO van MVI, dinsdag. “Bruidssieraden met kostbare gekleurde edelstenen zagen de grootste stijging in de categorie bij zowel consumenten als juweliers.”

MVI voerde de enquête in het najaar van 2020 uit in samenwerking met edelsteenmijner Fura Gems. De 1.011 deelnemers waren in de VS gevestigde consumenten in de leeftijd van 18 tot 65 jaar met een huishoudinkomen van $ 80.000 of meer voor gehuwden en $ 50.000 of meer voor alleenstaanden. Allen hadden in de afgelopen drie jaar minstens $200 uitgegeven aan juwelen.

Betekenis en geschiedenis van saffier

De naam saffier is afgeleid van het Latijnse woord “saphirus” en het Griekse woord “sapheiros“, die beide blauw betekenen. Sommigen menen dat de naam saffier is afgeleid van de associatie met de planeet Saturnus. De naam kan ruwweg vertaald worden als “dierbaar aan de planeet Saturnus” in veel verschillende talen.

Saffieren worden al sinds 800 v. Chr. als kostbare edelstenen gewaardeerd. De heersers van het oude Perzië geloofden dat de hemel blauw werd geschilderd door de weerkaatsing van saffierstenen. En een groot dichter beschreef de saffier eens als “het blauw van een heldere hemel enkele minuten na zonsondergang“. Blauwe saffieren waren een heilige steen voor de katholieke kerk en voor de oude Perzen, die geloofden dat zij met hun weerkaatsing de hemel blauw maakten. In sommige religies staat de blauwe kleur van de saffier voor de hemel. Saffieren zijn stenen van de apocalyps, en volgens de oude overlevering waren de tafelen waarop de Tien Geboden werden geschreven, eigenlijk van saffier. Dit betekent dat ofwel het schrift zeer klein was, ofwel de saffier door de handen van iemand anders dan moeder aarde werd gemaakt, want de afmetingen zouden behoorlijk groot moeten zijn geweest!

Koningen droegen saffieren om hun hals als een krachtige verdediging tegen kwaad. Ze behoedden de drager voor afgunst en trokken goddelijke gunst aan. In de 12e eeuw stond de saffier bekend als de meest geschikte steen voor kerkelijke ringen. De Cingalezen geloofden dat de saffierster bescherming bood en hekserij tegenging. De grote reiziger uit het Oosten, Sir Richard Francis Burton, had een grote saffierster die hij zijn “talisman” noemde, omdat hij er altijd goede paarden en snel aandacht mee kreeg, waar hij ook heenging. Alleen al de aanblik van de steen zou geluk brengen en overal waar hij kwam liet hij hem zien. Koning Salomo droeg een ring van saffier. En in de moderne tijd werd de saffier befaamd toen prins Charles een verlovingsring van saffier gaf aan Lady Diana.