Een christelijke predikant heeft in Sierra Leone een ruwe diamant van 706 karaat gevonden, een van ’s werelds grootste diamanten. Dat heeft de nationale televisie van het West-Afrikaanse land vandaag gemeld.

Diamant van 706 karaat is een van de twintig grootste ruwe diamanten die ooit gevonden werden

Emmanuel Momoh ontdekte de diamant van 706 karaat volgens minister van Mijnbouw Alhaji Minkailu Mansaray in een artisanale mijn in het dorp Koyadu, in het oostelijke district Kono. De diamant is een van de twintig grootste ruwe diamanten die ooit gevonden werden in de wereld.

De edelsteen werd gisteravond overhandigd aan president Ernest Koroma, die beloofde dat de steen op een transparante internationale veiling verkocht zou worden “aan de hoogste bieder“. “Ik moet de regering en mijn volk helpen, zodat we er allemaal beter van worden“, zo citeerde presidentieel woordvoerder Abdulai Bayraytay de predikant. De waarde van de diamant werd nog niet bepaald.

Handel in bloeddiamanten uitgebannen

Hoewel diamant te vinden is in ongeveer een vierde van Sierra Leone, is het land met 6 miljoen inwoners een van de armste vijf landen van de wereld volgens de Verenigde Naties. Sierra Leone heeft te kampen met illegale diamanthandel.

De regering belooft de diamant op een eerlijke manier te zullen veilen. Met de opbrengst worden de Kono-regio en het land geholpen. Hoeveel de steen gaat opbrengen, is nog onduidelijk. Experts benadrukken dat de kwaliteit van het gesteente minstens zo belangrijk is als de grootte.

Sinds 1972 is er niet meer zo’n grote diamant gevonden in Sierra Leone. In dat jaar werd in het West-Afrikaanse land een steen van 969 karaat opgegraven.

diamant-van-706-karaat-Bai-KoromaIn Sierra Leone klussen veel mensen bij in illegale mijnen. De regering van het land treedt hard op tegen smokkelaars van diamanten. Op die manier probeert president Bai Koroma buitenlandse investeerders ervan te overtuigen dat het land de handel in bloeddiamanten heeft uitgebannen.