Afbeelding: Gem diamonds

Gem Diamonds heeft een 357-karaats diamant in de Letšeng-mijn in Lesotho opgegraven, aldus maandag in een Twitter-bericht.

De lichtbruine steen, die volgens de mijnwerker van “hoge kwaliteit” is, is de 13e ruwe diamant van meer dan 100 karaat die het bedrijf dit jaar heeft gevonden. Het is de op een na grootste in 2018, na de in Lesotho in januari gevonden steen van 910 karaat.

Die steen – waarvan het bedrijf beweert dat het de op vier na grootste gem kwaliteit ruwe diamant in de geschiedenis is – werd in maart verkocht voor 40 miljoen USD.

Gem Diamonds bezit 70% van de Letšeng-activa, terwijl de regering van Lesotho de resterende 30% bezit.

Gem Diamonds in één oogopslag

De groep bezit de Letšeng Diamond-mijn in Lesotho en de Ghaghoo-mijn in Botswana, met hoofdkantoren in het Verenigd Koninkrijk en verkoop/marketing- en productiemogelijkheden in België.

Letšeng staat bekend om zijn regelmatige productie van grote, buitengewone witte diamanten, waarmee het de hoogste gemiddeld aantal dollar per karaat kimberlite diamantmijn ter wereld is.

Sinds Gem Diamonds Letšeng in 2006 heeft overgenomen, heeft het meer dan 60 +100 karaat, grote, topkleur, uitzonderlijke witte diamanten geproduceerd.

Letšeng heeft bovendien roze en blauwe diamanten van hoge kwaliteit geproduceerd, met een zeldzame blauwe diamant die in 2013 een verkoopprijs van 603.047 USD  per karaat behaalde en een uitzonderlijke roze diamant van 187.700l USD per karaat in 2016.