Het Gemological Institute of America (GIA) zal zijn laboratorium in Antwerpen op 31 juli sluiten als gevolg van de afnemende vraag, zo heeft de organisatie bevestigd.

Het heeft klanten eerder deze week op de hoogte gebracht van de sluiting, zei een woordvoerder van GIA. Klanten zullen nog steeds in staat zijn om inzendingen naar andere GIA laboratoria te sturen met behulp van Malca-Amit’s verzenddiensten, voegde hij eraan toe.

Dit is een operationele beslissing gebaseerd op de beperkte vraag naar diensten en financiële prestaties die de voortzetting van de activiteiten niet ondersteunden,” legde de woordvoerder uit.

Een van de belangrijkste functies van de Antwerpse vestiging is de evaluatie van ruw materiaal voor diamantoorsprongsrapporten en consultancydiensten voor grote stenen. Deze activiteiten bleven bestaan, zelfs na een inkrimping van het filiaal sinds de start van Covid-19.

In 2020 heeft het instituut zijn activiteiten in de stad opnieuw geëvalueerd en besloten zijn activiteiten terug te brengen tot een beperkte lijst van diensten vanwege de marktomstandigheden en de impact van de pandemie. Slechts twee jaar eerder had het GIA zijn activiteiten in Antwerpen uitgebreid door de invoering van het classificeren van diamanten.