Afbeelding: Roland Lorie, IGI.org

Roland Lorie, CEO van het International Gemological Institute (IGI), heeft een bericht van 12 januari van Bloomberg bevestigd waarin stond dat eigenaar Fosun Group een verkoop overweegt van het in Antwerpen gevestigde certificeringslaboratorium.

Aandeelhouders geloven dat IGI klaar is om een nieuwe groeifase in te gaan en bekijken momenteel kandidaat-investeerders om de bedrijfsvisie verder te laten groeien,” zegt Lorie.

Hij voegt eraan toe dat IGI een onafhankelijk bedrijf zal blijven dat gerund wordt door de CEO en zijn managers.

De Chinese Fosun Group bezit 80% van het lab, via zijn dochteronderneming Shanghai Yuyuan Tourist Mart Co, en Lorie en zijn familie bezitten de andere 20%.

Fosun Group kocht zijn meerderheidsbelang in IGI in 2018 voor 108,8 miljoen dollar.

Het Bloomberg-rapport, dat naamloze bronnen citeerde, zei dat Fosun het lab had gewaardeerd op 200 miljoen euro (215 miljoen dollar). Het meldde dat Fosun Deutsche Bank had aangetrokken voor hulp bij het verkoopproces.

Fosun, een van China’s grootste niet-staatsbedrijven, heeft al plannen aangekondigd om het komende jaar 11 miljard dollar aan niet-kernactiviteiten te verkopen.

Lorie zegt dat de verandering plaatsvindt nadat IGI een aantal “vruchtbare jaren van groei” heeft doorgemaakt.

Hij voegt eraan toe: “Deze mogelijke verandering is, voor het hele IGI-team, een zeer spannende uitdaging, en als CEO ben ik ervan overtuigd dat we in de toekomst nog betere resultaten zullen behalen.

IGI werd opgericht in 1975 en heeft momenteel meer dan 25 vestigingen over de hele wereld.

Dit was een periode van ongewone zakelijke activiteit in de wereld van certificeringslaboratoria voor diamanten. Op 11 januari kondigde de Israëlische fabrikant Sarine Technologies aan dat het een niet-bindende overeenkomst had gesloten om een meerderheidsaandeel te verwerven in het Gem Certification & Assurance Lab (GCAL). En vorig jaar sloot de American Gem Society haar 26 jaar oude beoordelingslaboratorium voor diamanten. Haar activiteiten werden samengevoegd met die van haar oude rivaal, het Gemological Institute of America.