Foto’s: Graff

Graff heeft de geslepen roze diamant onthuld die het heeft gepolijst uit de 13,33-karaats ruwe diamant die het in maart van Gem Diamonds kocht.

De juwelier zette de peervormige, 5,63-karaats, fancy-vivid-paars-roze steen in een roos-gouden ring. Twee peervormige schouderstenen, eveneens uit dezelfde ruwe steen gesneden, flankeren de middelste diamant.

Gem Diamonds heeft dit ruw – het grootste roze dat het sinds 2011 heeft opgegraven – in februari uit de Letšeng mijn in Lesotho gehaald.

Diamantlegende Graff betaalde 8.75 miljoen USD voor de 13.33 kt. Graff Lesotho Pinkwaardoor het de duurste diamant per karaat is om uit de beroemde mijn te komen

De ongelooflijk zeldzame 13,33 kt. roze diamant werd in februari in de Letšeng mijn in Lesotho, Afrika, door mijnwerker Gem Diamonds opgegraven. De Letšeng mijn is beroemd om zijn hoge opbrengst van zeer waardevolle – en grote – ruwe diamanten. Andere bekende diamanten die uit deze mijn zijn voortgekomen zijn de 910 kt. Lesotho Legend, de op vier na grootste witte diamant ter wereld, en de 550 kt. grote Letšeng Star, de op een na grootste witte diamant die uit de mijn is gehaald.

Terwijl de diamanten die uit Letšeng voortkomen consequent de hoogste prijs per karaat van alle ruwe diamanten ter wereld bereiken, heeft Graff met de aankoop van de 13,33 kt. roze diamant een nieuw record gevestigd. De steen, die sindsdien de naam Graff Lesotho Pink heeft gekregen, werd door Graff gekocht voor 8,75 miljoen dollar (6,65 miljoen pond), waardoor het de duurste diamant – op basis van dollar per karaat – is die ooit uit de mijn is voortgekomen.

Dit is de meest levendige roze ruwe diamant die ik ooit heb gezien, en het is een uitzonderlijk zeldzame schat,” zei de heer Graff na deze aankoop. “Wij staan bekend om het slijpen en polijsten van uitzonderlijke diamanten, en ik ben er zeker van dat de geslepen diamant die van deze ruwe diamant afkomstig is, een gunstige aanvulling zal zijn op onze reeks beroemde edelstenen. Het is een enorm voorrecht om eigenaar te zijn van dit natuurlijke wonder. We zullen misschien nooit meer zoiets zien.

Letšeng: een oase van grote Graff diamanten

In 2006 is de 603 kt. Lesotho Promise ruwe diamant uit Lesotho aan de oppervlakte gekomen. Hij werd gekocht door  Graff voor 12,4 miljoen USD en omgezet in 26 D flawless en inwendig flawless diamanten van verschillende slijpvormen, waarvan de grootste een 76 kt. peervorm was. Allemaal gebruikt om een enkele ketting te maken.

 

Graff Lesotho Promise diamond necklace

 

Graff zette een 132 kt. gele diamant, bekend als The Golden Empress, in een ketting die werd versierd met 30 andere cushion-cut gele diamanten. De The Golden Empress diamant werd geslepen uit een 299 kt. ruwe diamant die in 2014 in Letšeng werd ontdekt en die ook acht andere gele diamanten heeft voortgebracht.

The Golden Empress 132ct yellow diamond owned by Graff

De Letšeng Destiny was een 314 kt. ruwe diamant die in 2015 werd opgegraven. Het jaar daarop leverde het een 105 kt. peervormige D kleur diamant op, de Graff Vendôme, die de grootste geslepen diamant in zijn soort in de geschiedenis van Graff is. Nog eens 12 kleinere D-kleurige diamanten werden ook uit de ruwe diamant geslepen, waardoor het totale gewicht aan gepolijste karaatsgewicht van de Letšeng Destiny op 164 kt. komt.

Graff Vendôme diamond

Later datzelfde jaar, in 2015, werd de 375kt Letšeng Dynasty ruwe diamant gevonden. Graff kocht de diamant voor 19,3 miljoen dollar. In totaal heeft deze grote ruwe diamant 23 geslepen diamanten opgeleverd, maar de ster van de collectie was Venus, een 118 kt. hartvormige D flawless diamant. Het was de grootste diamant in zijn soort ter wereld.

Graff Venus diamond