De export van geslepen diamanten vanuit de Israëlische diamantindustrie daalde vorig jaar met zo’n 28% tot 4,9 miljard dollar omdat de wereldwijde bedrijfstak hard werd getroffen door de handelsoorlog tussen de VS en China en de massale pro-democratische protesten in Hongkong.

De gerenommeerde Israëlische diamantindustrie, een wereldleider in de handel en exporteur van geslepen diamant, heeft een somber paar jaar doorstaan.
De export van geslepen diamanten daalde vorig jaar met zo’n 28% tot 4,9 miljard dollar omdat de wereldwijde industrie hard werd getroffen door de handelsoorlog tussen de VS en China en de massale pro-democratische protesten in Hongkong.

De meestal drukke handelsvloer van de Israel Diamond Exchange in Tel Aviv, algemeen bekend als de Bursa, is nu stilgevallen. De handel in de Israëlische diamantindustrie is bijna tot stilstand gekomen te midden van de uitbraak van het coronavirus, en de overgrote meerderheid van de arbeidskrachten is met onbetaald verlof gegaan.

Sinds de jaarwisseling is de diamantmarkt in Israël naar schatting met 1,8 miljard dollar gekrompen. In tegenstelling tot de effectenbeurzen die in turbulente tijden doorgaan, is de diamanthandel uitsluitend gebaseerd op de uitwisseling van fysieke grondstoffen. De Chinese en Hong Kongse markten beginnen zich nog maar net te herstellen en de Amerikaanse markt sluit.

De beurs is een spookstad“, vertelde Yoram Dvash, voorzitter van de Israel Diamond Exchange, en benadrukte dat het levensonderhoud van zo’n 15.000 gezinnen afhankelijk is van het handelscentrum, een van de vier grootste ter wereld.

“De traditionele handel is de laatste jaren afgenomen en verschoven naar events, maar de grote events zijn afgelast vanwege het virus. Er is ook een verschuiving naar online handel, maar er is momenteel geen kooplust meer”.

Dvash riep de regering op om specifieke instrumenten aan te bieden aan zo’n 1.500 bedrijven van verschillende grootte binnen de beurs, waarbij hij benadrukte dat het voor Israël absoluut noodzakelijk is om zijn “concurrentievoordeel” in de wereldwijde industrie te behouden.
Ondersteunende overheidsmaatregelen, waaronder het uitstellen van BTW-betalingen, zijn bijvoorbeeld van weinig nut voor leden van de Israëlische diamantindustrie die van BTW vrijgestelde producten verkopen.

Samen met de World Diamond Council en drie andere leidende landen voor de invoer van ruwe diamant, deed de Israel Diamond Exchange een beroep op de belangrijkste leveranciers – de De Beers Group en Alrosa – met het verzoek om “volledige flexibiliteit” voor aankopen van ruwe diamant onder bestaande contante betaling vóór leveringscontracten.

De banken zijn een belangrijke factor in het overwinnen van deze crisis. Als ze een flexibele aanpak hanteren, die de problemen van de kleine bedrijven begrijpt, zullen we beter uit de crisis kunnen komen“, aldus Dvash, die ook het ongekende karakter van de huidige crisis benadrukte.

“Na de aanslagen van 11 september werd de handel na 10 dagen hervat. Hier zijn we van 100 naar nul gegaan. De bedragen zijn enorm. We zullen het te boven komen, maar we hebben de steun van de overheid nodig.”

Hij hoopt op een snel herstel als de crisis eenmaal voorbij is, maar Dvash brengt ook hulde aan zijn collega’s van de World Federation of Diamond Bourses, met name de leden van de New Yorkse haredi (ultra-orthodoxe) gemeenschap die het slachtoffer zijn geworden van de ziekte.

De crisis heeft ook geleid tot controverse en onenigheid binnen de diamantindustrie, met name nadat het toonaangevende diamant- en juwelenhandelsnetwerk RapNet – dat behoort tot het in Jeruzalem gevestigde Martin Rapaport – de genoteerde diamantprijzen met gemiddeld 7% heeft verlaagd.

Honderden bedrijven reageerden door de website te verlaten, waardoor leden van het netwerk stemden om de prijslijst op te schorten. Velen hebben er al voor gekozen om zich aan te sluiten bij concurrerende handelsplatformen, waaronder Get Diamonds en IDEX.

De branche was niet blij met de beslissing om de waarde van diamanten drastisch te verlagen, omdat er geen handel is. De industrie vroeg op welke basis de beslissing werd genomen,” zei Dvash.
Door gebrek aan transparantie, en het gebrek aan deals, zei de diamantwereld – aangevoerd door jonge mensen – dat we dit leiderschap niet willen accepteren. Het kan zijn dat de waardedaling groter zal zijn als de handel weer op gang komt, maar op zijn minst zal de markt het dicteren.