Volgens Mastercard SpendingPulse zal de verkoop van juwelen in de VS tijdens de traditionele twee maanden durende eindejaarsperiode, de zogenaamde Kerstshopping, sterk stijgen omdat de consumenten contant geld hebben opgespaard.

De omzet in deze categorie zal van 1 november tot 24 december met 59% op jaarbasis stijgen en met 53% ten opzichte van 2019, voorspelde het bedrijf maandag. Tijdens de “75 dagen voor Kerstmis“, van 11 oktober tot 24 december, zal de verkoop van juwelen naar verwachting met 60% stijgen ten opzichte van 2020 en met 55% ten opzichte van twee jaar geleden.

Gedeeltelijk gevoed door opgehoopte spaargelden en stimuleringsmaatregelen van de overheid, hebben consumenten de wens en de middelen om uit te geven,” merkt Mastercard op. “In de afgelopen zes maanden hebben de luxe detailhandel en de juwelierssector een zeer sterke groei doorgemaakt. De verwachting is dat dit ook tijdens de feestdagen het geval zal zijn.

Het bedrijf voorspelde dat de totale detailhandelsomzet voor de traditionele Kerstshopping met 7% zou stijgen ten opzichte van vorig jaar, en met 11% ten opzichte van 2019, waarbij de online omzet met 8% zou stijgen ten opzichte van 2020 en met 57% ten opzichte van twee jaar geleden.

Retailers zullen waarschijnlijk vroeg beginnen met de kerstverkoop vanwege mogelijke problemen met de toeleveringsketen en tekorten aan arbeidskrachten die het winkelseizoen kunnen beïnvloeden, aldus Mastercard. Terwijl de e-commerce sterk zal blijven, zal het winkelen in de winkel naar verwachting een opleving kennen, met een jaar-op-jaar groei van 7%, voorspelde het bedrijf.

Dit eindejaarsseizoen zal in het teken staan van vroeg winkelen, hogere winkelprijzen en digitale ervaringen“, zegt senior adviseur Steve Sadove van Mastercard. “De afgelopen twee jaar hebben retailers veel geleerd over wat shoppers willen en nodig hebben, waardoor we in een opwindend nieuw tijdperk van retail veerkracht zijn beland. Retailers hebben zich voorbereid op dit moment en zullen innovatieve manieren vinden om te voldoen aan wat ongetwijfeld het grootste holiday shopping seizoen ooit zal worden.

In augustus is de verkoop van juwelen met 74% omhoog geschoten ten opzichte van een jaar eerder en met 59% gestegen ten opzichte van 2019. Zowel de online als de totale detailhandelsverkopen voor de maand stegen met 8% ten opzichte van het voorgaande jaar.