De Las Vegas JCK beurs was dit jaar erg actief en positief ingesteld, duidelijk anders dan de afgelopen jaarlijkse handelsbeurzen in juni in Las Vegas. De jaarlijkse pelgrimstocht naar de stad werd gedomineerd door een positieve verwachting van diamanthandelaars, Amerikaanse detailhandelaren en groothandelaren in sieraden. Hoewel er geen sprake van overdreven optimisme is, noch van een ongegrond gevoel dat alles vanzelf in orde zal komen, was er een consensus over het feit dat er vraag is en dat de prijzen kloppen.

‘Bom’ op de Las Vegas JCK beurs: diamanten uit het laboratorium

De ‘bom’ die De Beers aan de vooravond van de Las Vegas JCK beurs losliet, namelijk de aankondiging dat het de consumenten betaalbare, modieuze sieraden met in het laboratorium vervaardigde diamanten zal verkopen, heeft hevige schokgolven doorheen de diamant- en juwelenindustrie gestuurd. Het initiatief, dat de naam Lightbox draagt, verraste de industrie. Sommigen voelden zich zelfs misleid door het bedrijf dat nog steeds wordt gezien als een hoeder van de sector. Zoals eerder vermeld, kan worden gesteld dat De Beers buigt voor publieke druk.

Op de handelsbeurs in Las Vegas, twee jaar geleden, uitten retailers een sterke weerstand tegenover in de laboratoria gekweekte stenen. Vorig jaar was het deuntje anders. Het ‘nee’ werd vervangen door een zachtere aanpak en het gebruikelijke gezegde was dat ze (retailers) terecht zouden komen waar consumenten zullen aangeven dat ze moeten gaan. Dit jaar verliepen de gesprekken over in het lab gegroeide diamanten heel anders van aard. De aanvaarding door De Beers van in het laboratorium gekweekte stenen, zoals vastgesteld door de branche, verleent het een zekere stempel van goedkeuring.

Dit gezegd zijnde, sommigen meenden dat De Beers zich vergist en door het toevoegen van lab-grown aan haar aanbod de natuurlijke diamantmarkt zou vernietigen. Anderen waren het met De Beers eens en zeiden dat het door het verlagen van de prijzen van in het lab gegroeide diamanten erin slaagt om een ​​duidelijk onderscheid te creëren tussen gekweekt en natuurlijk, waardoor de dreiging van vervanging van natuurlijke diamanten door in het lab gegroeide exemplaren vermindert. Iedereen was het erover eens dat dit een grote gok is en het nog jaren zal duren voordat we weten welke denkwijze de bovenhand haalt. Maar ook zonder De Beers, had lab-grown een grote aanwezigheid op de JCK-show, met een eigen sectie, het Lab-Grown Diamond Pavilion, gewijd aan dit product. Ongeveer 30 in laboratorium gekweekte diamanten exposanten namen deel aan de Las Vegas JCK beurs.

Hoewel deze 30 ‘in laboratoria gekweekte’ exposanten mogelijk een niet-optimale show zouden kunnen hebben gehad nadat De Beers hen duidelijk erg duur genoemd had, hadden de meesten onder hen toch een zeer goede show.

Ook onder traditionele diamantenhandelaren, een groep waarvan bekend is dat ze niet verlegen zijn over het uiten van hun grieven, zijn dit jaar nauwelijks klachten gehoord.

Handelaren waren goed bezig, kopers waren actief op zoek naar – en kochten – goederen en de prijzen waren over het algemeen redelijk stabiel. Vrijdag 1 juni, de eerste dag van de JCK-show, zag er vanaf de ochtenduren veelbelovend uit. Het verkeer lag hoog en de sfeer was zeer goed onder de handelaren in geslepen diamant, dankzij het grote aantal bezoekers maar ook in termen van verkoop. Het lijkt erop dat kopers niet wilden wachten om te zien hoe de show zich ontwikkelt, de voorkeur gaven aan vroeg kopen en profiteren van het grotere assortiment goederen dat bij aanvang beschikbaar is bij exposanten.

Handelsactiviteit op de Las Vegas JCK beurs

Na de sterke verkoopactiviteit op vrijdag, waren zaterdag, zondag en maandag op de beurs veel rustiger, met veel minder bezoekers en verkeer dan op vrijdag. Op die dagen lag de drukte bij de diamanthandelaren zelfs op een veel lager niveau dan in de afgelopen jaren. Een mogelijke verklaring is dat degenen die kwamen om te kopen, dit grotendeels vrijdag deden.

Zoals altijd deden exposanten die goed voorbereid waren, hun afspraken duidelijk van tevoren organiseerden, het beter dan degenen die dit niet deden. Naast die met de duidelijke bedoeling om te verkopen hadden andere bedrijven andere doelen. Sommigen waren er vooral om klanten te ontmoeten en nieuwe klanten te vinden. Een paar bedrijven waren er bij om vooral hun ​​aanwezigheid op de markt te verzekeren.

Een ander positief element van de beurs was een grotere aanwezigheid dan gebruikelijk van kopers uit het Verre Oosten. Voor velen was dit een verrassing, vooral in het licht van een aankomende handelsbeurs in Hong Kong, waar handelaren op focussen m.b.t. verkopen en kopen voor de lokale markten. Nogmaals, degenen die beter voorbereid waren, hadden goederen bij zich die passender zijn voor de Oost-Aziatische markten, bovenop de zogenaamd Amerikaanse goederen die nodig zijn op een Amerikaanse vakbeurs.

Tegelijkertijd waren er een paar negatieve elementen op de beurs. Allereerst de daling van het verkeer en van het aantal exposanten. Het lijkt erop dat de belangstelling voor beurzen langzaam afneemt. In het verleden heb ik dit punt reeds aangehaald, waarbij ik de geldigheid van jaarlijks aanwezig zijn op vele beurzen in twijfel trok. In de afgelopen jaren hebben beurzen ontdekt dat veel exposanten liever in hun kantoren blijven dan te exposeren. De reductie van het aantal exposanten was duidelijk bij Baselworld en leek ook door te zetten op een paar andere beurzen. Eén van de gevolgen van deze gestage daling is een toename van de deelnameprijs die de organisatoren aan exposanten vragen om hun eigen relatief vaste kosten te dekken. Op hun beurt leiden die stijgende kosten er dan weer toe dat nog meer exposanten hun deelname aan deze beurzen heroverwegen.

In het geval van JCK leek het erop dat er minder exposanten waren in de diamantpaviljoens en dat het verkeer tussen de stands dunner was. JCK wil zich aanpassen aan deze verandering door van locatie te veranderen. Vanaf 2019 keert de show terug naar zijn oude plek in het Sands, hierbij de Mandalay Bay verlatend waar de beurs tijdens haar voorbije edities plaatsvond.

Een ander negatief element van beurzen is diefstal. JCK is meestal immuun voor diefstallen, maar dit jaar werd een 25,8-karaats diamant met een waarde van 580.000 dollar gestolen uit een stand in het Israëlische paviljoen. Twee mensen liepen het hokje binnen, en terwijl de een het personeel afleidde, haalde de andere de diamant uit de vitrine en liep ermee weg, volgens een rapport in de Israëlische pers, gebaseerd op beelden van bewakingscamera’s.

Vraag naar geslepen diamant op de Las Vegas JCK beurs

Op de beurs was veel vraag naar goederen, voornamelijk typische Amerikaanse consumentenmarkt producten, met wat extra items. Qua formaat werden diamanten kleiner dan een halve karaat tot maximaal 2 karaat goed verkocht. Een duidelijke vraag naar diamanten met een gewicht van 3 en 5 karaat was ook duidelijk, en zelfs een aantal belangrijke stenen met een gewicht van 10 tot 40 karaat. Wat betreft de kwaliteit waren artikels met VS – SI zuiverheid erg populair, hoewel handelaren een ernstig tekort aan diamanten van SI zuiverheid in alle groottes meldden. Dit tekort is een aanhoudend probleem. Diamanten van SI zuiverheid zijn erg geliefd in alle belangrijke consumentenmarkten, met name in de VS, maar ook in China, waar de vraag hiernaar gestaag toeneemt.

Diamanten met een gewicht van 0,30 tot 0,39-karaat zijn het afgelopen jaar erg populair geweest in de VS en zijn het nog steeds. Er ontstond echter een probleem vanwege hun populariteit, want hierdoor waren hun prijzen de afgelopen maanden flink gestegen. De reactie van de markt op die stijgende prijs, die goed tot uiting kwam tijdens de beurs, was een zekere terugval in de aankopen, wat leidde tot een beperkte afkoeling van de prijzen. Blijkbaar was deze prijsverlaging echter onvoldoende.

Over geslepen diamantprijzen gesproken, prijzen van de meest populaire geslepen diamanten items zijn relatief stabiel met een zekere neiging tot stijgen sinds het begin van het jaar. Dit is een positieve marktontwikkeling en eentje die wat verlichting biedt voor de lage marges van de diamantfabrikanten. Veel handelaren die naast de verkoopactiviteiten ook aankopen wilden doen op de beurs, ontdekten dat veel handelaren weerstand tegen dergelijke transacties vertoonden en om relatief hoge prijzen vroegen. In een notendop, deze exposanten wilden zelf zo veel mogelijk zaken doen met retailers, omdat ze zo hogere marges realizeren.

Naast diamanten, is een veel grotere activiteit bij deze shows de verkoop van sieraden. Sieradenfabrikanten, ontwerpers en groothandels blijven focussen op kleinere, zeer kleurrijke items met drukke ontwerpen. Dit is een voortzetting van de trend die vorig jaar duidelijk werd en die alleen maar nog belangrijker wordt. Een gevolg van deze trend is de interesse in gekleurde edelstenen, enigszins ten koste van diamanten.

Mijn mening over deze Las Vegas JCK beurs en de branche

“Na jaren van trage handel, dalende prijzen en een kleiner aantal spelers op de markt, is de diamantindustrie wakker geworden en herontdekt ze dat haar product nog steeds interessant kan zijn voor de consument. De controversiële stap van De Beers in verband met in het lab gegroeide diamanten, een stabiliserende en zelfs aansterkende prijs van geslepen diamant en een hernieuwde vraag van consumenten, zijn alle samengekomen tijdens de Las Vegas beurzen van dit jaar. Het resultaat is een toename van de handel, tekorten aan zeer gewenste goederen en stabiele tot licht stijgende prijzen voor geslepen diamant. We hebben als branche geen andere keuze dan het pad bewandelen dat wordt bepaald door de marktkrachten. Ga alleen naar beurzen met een zeer goede propositie, handhaaf de huidige prijzen en zet initiatieven neer die de markt wakker schudden en de groeiende vraag van de consument stimuleren.”sylvain goldberg

Sylvain Goldberg