Afbeelding: Lesedi La Rona – Graff

Na meer dan een jaar van gedetailleerde analyse, snijden en polijsten door een team van experts, begint Graff Diamonds de diamanten van de Lesedi La Rona en haar 1.109 karaat te onthullen.

Deze diamant van Type IIa werd in november 2015 gedolven door de Lucara-mijn uit haar Karowe-mijn in Botswana. Aanvankelijk woog de steen 1.111 karaat.

Het nieuws veroorzaakte een sensatie in de mijnsector, omdat de steen, later Lesedi La Rona genaamd, ook wel bekend als “Ons Licht” in Setswana, de op één na grootste ruwe diamant was die ooit werd gedolven. De steen wordt alleen door de Cullinan overschreden, een diamant van 3.106 karaat ontgonnen in januari 1905 in Zuid-Afrika.

De Lesedi La Rona werd geveild in Sotheby’s in Londen in juni 2016, met een voorverkoopschatting van meer dan 70 miljoen USD, maar de steen werd toen niet verkocht.

In september 2017, bijna twee jaar na de ontdekking van de diamant, kondigde Lucara aan dat Graff Diamonds – eigendom van de miljardair diamanthandelaar Laurence Graff, bekend als de Harry Winston van de moderne tijd – 53 miljoen dollar had betaald om deze steen, ter grootte van een tennisbal, te kopen.

De 1.109 karaats diamant vond natuurlijk zijn plaats in de voorraden van het bedrijf. Op het moment van aankoop bezat Graff Diamonds al een exemplaar van 373,72 karaat dat was losgekomen van Lesedi la Rona en waarvoor 17,5 miljoen dollar was betaald.

Laurence Graff is nu begonnen met het onthullen van de geslepen stenen uit deze historische ruwe diamant.

Graff Diamonds geeft geen details over het aantal diamanten dat gesneden werd uit Lesedi La Rona. Het bedrijf stelde simpelweg dat de steen in totaal 60 diamanten zou moeten opleveren, variërend van minder dan één karaat tot meer dan 100 karaat.

Het juwelenhuis kondigde aan dat alle stenen D-gekleurd en van “uitzonderlijke zuiverheid” zouden zijn, alle gecertificeerd door het Gemological Institute of America. Ze worden ook gegraveerd met de inscriptie “Graff, Lesedi La Rona” en een unieke ID van de GIA.

Gevraagd naar de voortgang van het werk aan de 373,72-karaats ruwe steen, zei een woordvoerder dat de nadruk nu ligt op Lesedi La Rona.