Begin 2015 leerde de detailhandel het bestaan van machinaal vervaardigde diamanten in detail. Niet dat nog nooit iemand hiervan had gehoord, maar het onderwerp is plotseling erg heet geworden. Op JCK Las Vegas dat jaar, spraken de meeste retailers zich uit tegen machinaal vervaardigde diamanten, en zeiden dat ze niet hiermee geassocieerd wilden worden. Slechts een jaar later zongen retailers, handelaren en de meeste andere professionals een ander nummer: “We gaan waar onze klanten ons verwachten.” En inderdaad, de consument is degene die het tempo bepaalt.
Verdere studie onthult enkele van de factoren die een rol speelden in deze verschuiving in de houding ten opzichte van machinaal vervaardigde diamanten. De retailmarges op machinaal vervaardigde diamanten waren bijvoorbeeld hoger. De handelaren begrepen het ook. Als we de groeiende vraag van consumenten naar een goedkoper product dat belooft identiek te zijn (en ethischer, zoals geclaimd door valse claims) toevoegen, duurde het niet lang voordat de sluisdeuren opengingen.
Voorbij de eerste adopters
Momenteel bevinden we ons op een traditioneel punt van evolutie, dat reeds veel producten eerder gezien hebben: na een lange periode van zeer trage ontwikkeling en een traag tempo van acceptatie, gevolgd door een stijgende vraag en verspreiding van informatie door early adopters, zijn we nu in het stadium van de gigantische sprong, waarbij de markt het product overneemt. Dit model werkte voor Google-zoekopdrachten, smartphone aankopen en het aantal nieuwe gebruikers op Twitter. De volgende grafiek toont het Twitter-model, ontleend aan Plos One (een echte aanrader om te lezen als u de modellering van deze trends wilt begrijpen).
Deze trend vertegenwoordigt de realiteit van machinaal vervaardigde diamanten in de consumentenmarkt. En om het te bewijzen, bestudeer je de volgende grafiek van de verkoop van geschenken met machinaal vervaardigde diamanten sinds 2015. De cijfers waren zwak op dat moment, maar de eerste trend lag voor de hand: in 18 maanden tijd groeide de verkoop van machinaal vervaardigde diamant, als percentage van alle diamantverkopen, zeer sterk: niet een verdubbeling of verviervoudiging, maar een vermenigvuldiging met factor acht.
De sprong in het tempo van de adoptie is niet beperkt tot consumenten of detailhandelaren. Handelaren, fabrikanten en andere spelers in de diamantindustrie wagen zich ook aan machinaal vervaardigde diamanten.
Wat is er met de prijzen gebeurd?
In een poging om diamanten te beschermen tegen verlies van marktaandeel, lanceerde De Beers in mei 2018 het nieuwe Lightbox initiatief. Een van de motieven van het programma was om machinaal vervaardigde diamanten te prijzen op basis van een redelijke marge, buiten de productiekosten, en niet op de basis van een soort kunstmatige kloof met natuurlijke diamanttarieven.
De industrie heeft de tarieven van Lightbox op $ 800 per karaat beschouwd als een mogelijke factor in het verlagen van de prijs van op machinaal vervaardigde diamanten en, als gevolg daarvan, hun positionering in de ogen van consumenten, die dan een louter artikel van nabootsing of vervanging worden. Heeft Lightbox deze prijsdaling weten te forceren? Het antwoord hierop is gemengd.
In augustus 2018, bijna drie maanden na de aankondiging van Lightbox en vlak voor het begin van de verkoop, waren producenten en handelaars van machinaal vervaardigde diamanten, evenals sieradenfabrikanten, bijna alle unaniem over de prijsstelling: de transactieprijzen waren gedaald met ongeveer 30% tot 40%.
Smalls dalen verder
In de volgende maanden gebeurde er iets interessants. Prijzen voor ronde machinaal vervaardigde diamanten van 1 karaat en meer bleven stabiel. Alles hieronder, waar Lightbox aanwezig was, bleef de prijzen zien dalen. Er kwam een trend naar voren: hoe kleiner de goederen, hoe minder ze verloren. Tegen het einde van december 2018 waren de karaatsprijzen met nog eens 12% gedaald en waren de prijzen van machinaal vervaardigde diamanten van 0,90 tot 0,99 karaat gemiddeld meer dan 30% gedaald.
Zoals te zien is op de grafiek hieronder, zijn de prijswijzigingen niet hetzelfde voor alle kleuren- en zuiverheidscombinaties. Een van de tarieftrends vertoont een zeer beperkte daling in lower grade higher purity goederen, in tegenstelling tot een scherpe daling van de prijzen van goederen van zowel lower grade en lower purity.
Prijs van machinaal vervaardigde diamanten en natuurlijke diamanten
De markt vraagt zich vaak af wat het verschil is tussen de prijzen van natuurlijke diamanten en van machinaal vervaardigde diamanten. Deze vraag heeft meestal betrekking op consumentenprijzen. Een snelle vergelijking van winkelprijzen laat een verschil tussen 20% en 40% zien, afhankelijk van de goederen, de retail branding, de marktpositionering enz… Groothandelsprijzen vertonen zeer verschillende gedragingen. In deze markt hebben diamanten dezelfde prijzen als een grondstof, een veel nauwkeurigere manier om prijsveranderingen in de loop van de tijd te meten.
Machinaal vervaardigde diamanten groothandelsprijzen voor geslepen goederen liggen 50% tot 85% lager dan voor natuurlijke diamanten. De omvang van de prijskloof heeft twee algemene kenmerken. Ten eerste, hoe kleiner de goederen, hoe groter de prijskloof. Ten tweede is het prijsverschil tussen machinaal vervaardigde diamanten en natuurlijke diamanten met een goede combinatie van kleuren en zuiverheden (DEF / VVS) groter dan tussen goederen met een lagere kleur / kwaliteit-combinatie (KLM / SI2-I).
Gemiddeld, aan het einde van december, kostte machinaal vervaardigde diamanten van 1 karaat 64% minder dan natuurlijke diamanten. Karaatderden waren 75% goedkoper. Als u zich afvraagt waarom het prijsverschil tussen de kleinhandelsprijzen zo klein is, is het antwoord eenvoudig: detailhandelaren nemen er gewoonweg een grotere marge op.
Conclusie
De vraag naar machinaal vervaardigde diamanten neemt toe. Winkeliers van alle segmenten, behalve de echte high-end, betraden de markt. Toen de Lightbox concurrentie opstartte, daalden de prijzen. Alles is niet te wijten aan Lightbox, maar het laat zien dat wanneer de industrie vecht, het ook kan winnen. Momenteel genieten retailers van betere marges op machinaal vervaardigde diamanten, wat hen aanmoedigt om door te gaan met het promoten ervan naar de klanten.
Als diamantbedrijven hun markt willen behouden, moeten ze nu wakker worden, anders kunnen ze snel verdwijnen. De economische redenering is eenvoudig: de meeste diamantmijnen produceren een reeks goederen, variërend van zeer kleine stenen van lage kwaliteit tot grotere wonderlijke diamanten. Omdat de mijnen het hele assortiment moeten verkopen om hun activiteiten rendabel te maken, zullen ze ervan afzien om te extraheren als ze niet in staat zijn om de lage en middelhoge goederen te verkopen. Zonder basisgoederen kan bijna niets anders worden ontgint en aangeboden.
Kortom, als de eerste grafiek u angst aanjaagt, begrijpt u dat de industrie moet wakker schieten en vechten voor haar toekomstige succes.
“Wat moeilijk is, is goed, makkelijk levert geen blijvende winst op.”
Sylvain Goldberg