De verkoop van ruwe diamanten door De Beers steeg in januari tot 650 miljoen USD, de hoogste maand sinds 2018, omdat fabrikanten hun voorraden na het eindejaarsseizoen aanvulden.

Het totaal bedroeg 18% meer dan de 551 miljoen USD die de mijnbouwer een jaar eerder had vergaard, en 44% meer dan de 452 miljoen USD die in december werden gerapporteerd, aldus De Beers. Dit was ondanks het feit dat het bedrijf een scherpe stijging van de prijzen van ruwe stenen heeft doorgevoerd.

Aangezien de midstream het jaar begon met lage niveaus van ruwe en geslepen voorraden, en na de sterke verkoop van diamanten juwelen tijdens het belangrijke eindejaarsseizoen in de VS, zagen we een goede vraag naar ruwe diamanten tijdens de eerste cyclus van het jaar omdat midstream klanten hun voorraden wilden aanvullen en bestellingen van detailhandelaren wilden vervullen,” zei De Beers CEO Bruce Cleaver. “De verkoop van ruwe diamanten wordt ook ondersteund door de verwachte vraag in de aanloop naar Chinees Nieuwjaar en Valentijnsdag.

De Beers hield het zicht in zijn gebruikelijke locatie in Botswana, naast zichten in Antwerpen en Dubai, omdat de Covid-19 pandemie veel klanten ervan weerhield naar het buitenland te reizen. Het inkomstencijfer omvat de verkopen die plaatsvonden tussen 18 januari en 2 februari, met inbegrip van dit zicht en de veilingen.

Het zicht van januari is gewoonlijk een van de grootste van het jaar, vooral na een positief kerstseizoen. Desondanks overtrof de openingsverkoop van dit jaar alle maandelijkse verkopen die teruggingen tot januari 2018, toen de inkomsten uitkwamen op 672 miljoen USD.

De Beers verhoogde de prijzen met 4% tot 5% in het zicht als reactie op het verbeterende evenwicht tussen vraag en aanbod. Alrosa verhoogde zijn prijzen met 6% tot 7%, waarbij de Russische mijnwerker zijn verkoopcijfers van januari op 10 februari zal publiceren.