afbeelding: recorddiamant – Lucara Diamond

Lucara Diamond heeft een recorddiamant van 1.758 karaat opgegraven, in zijn Karowe mijn in Botswana. Deze recorddiamant wordt beschouwd als de op één na grootste ruwe steen ooit gevonden.

De steen, beschreven als groter dan een tennisbal, overschaduwt zelfs de 1.109 karaat zware Lesedi La Rona, gevonden in 2015, die tot vorige week de titel droeg van de op één na grootste ruwe steen ooit.

De enige geregistreerde nog grotere ontdekking is de Cullinan van 3.106 karaat, in 1905 ontgonnen in Zuid-Afrika.

In tegenstelling tot de Lesedi en Cullinan, die beiden de beste kleur en een hoge zuiverheid haalden, werd deze nieuwe ontdekking als “variabele kwaliteit” bestempeld, hoewel deze ook “witte gedeelten van hoge kwaliteit” omvat. Deze recorddiamant wordt onderworpen aan een meer gedetailleerde analyse.

Als de ontdekking van grote diamanten de laatste tijd iets vaker voorkomt, komt dat omdat technologie de bepaling van hun locatie eenvoudiger heeft gemaakt. In het verleden vroeg het bedrijfsmodel van mijnbouwbedrijven hen in het algemeen hun productie te verpletteren en pas vervolgens hun extracties te sorteren. Maar sinds 2015 gebruikt Lucara röntgentechnologie om de ontginning te verbeteren. Als gevolg hiervan werden bij Karowe 12 diamanten van meer dan 300 karaat ontgonnen, waaronder de twee recordstenen van meer dan 1.000 karaat.

De nieuwe steen weegt bijna 352 gram en meet 83 mm x 62 mm x 46 mm. Het bedrijf schatte de mogelijke waarde niet en kondigde niet aan hoe het verwachtte dat de steen zou worden verkocht. Het bedrijf probeerde de Lesedi te verkopen via Sotheby’s, een zeldzame veiling voor een ruwe steen. Maar dat is toen mislukt.

In 2017 keerde Graff Diamonds 50 miljoen dollar uit voor de aankoop van de onversneden Lesedi, wat ‘ons licht‘ betekent in Tswana, de moedertaal van Botswana. De steen werd er vernoemd na een nationale competitie. Eerder deze maand onthulde Graff Diamonds de 302.37 karaats Graff Lesedi La Rona, de grootste geslepen steen geproduceerd uit de originele steen, die er ook 66 meer voortbracht.