Afbeelding: blauwe diamant – Petra

De verkoop van Petra Diamonds is in het afgelopen boekjaar versneld doordat de markt verbeterde en ontdekkingen van stenen met een hoge waarde vruchten afwierpen.

De inkomsten stegen met 38% tot 406,9 miljoen dollar voor de 12 maanden eindigend op 30 juni, meldde de mijnbouwer. Het verkoopvolume steeg met 37% tot 4 miljoen karaat.

Het bedrijf, dat de Cullinan, Finsch en Koffiefontein mijnen in Zuid-Afrika exploiteert, schreef de groei toe aan de verkoop van stenen met een waarde van $5 miljoen of meer. Dit segment droeg gedurende het jaar een record aan inkomsten bij van $60,2 miljoen, vergeleken met $14,9 miljoen in het voorgaande jaar.

Tijdens de periode verkocht het bedrijf vijf ruwe blauwe diamanten aan De Beers en fabrikant Diacore voor $40,4 miljoen, terwijl het in Dubai gevestigde Stargems DMCC een 299,3-karaats, witte ruwe steen kocht voor $12,18 miljoen. Alle zes stukken kwamen uit de Cullinan-mijn.

De wereldwijde diamantindustrie heeft genoten van een herstel sinds eind 2020 omdat de vraag in de detailhandel terugkeerde en de handel geconfronteerd werd met tekorten van zowel ruwe als geslepen goederen.

In het vierde fiscale kwartaal dat eindigde op 30 juni, stegen de ruwprijzen van Petra met 5,7% op een vergelijkbare basis ten opzichte van het vorige kwartaal, aldus Petra. Ondertussen slonken de voorraden van de mijnbouwer tot 637.676 karaat op het einde van het kwartaal – een daling ten opzichte van iets meer dan 1 miljoen karaat op 31 maart en bijna 1,4 miljoen karaat op 30 juni 2020.

De positieve vraag naar ruwe diamanten hield aan in het vierde fiscale kwartaal, gedreven door een sterke consumentenvraag in de belangrijkste retailmarkten, met name de VS en China, in combinatie met lage voorraden en de terugkeer van capaciteit in de middenstroom in India,” legde het management uit. “De vraag werd ook ondersteund door upstream leveringsdiscipline en tekorten in sommige gebieden.

De productie daalde met 10% tot 3,2 miljoen karaat in het boekjaar als gevolg van operationele problemen bij Finsch en Koffiefontein. Bovendien bleef de Williamson-mijn van het bedrijf in Tanzania gedurende de hele 12 maanden gesloten wegens onderhoudswerkzaamheden.

Petra voorspelt een productiestijging tot tussen 3,3 en 3,6 miljoen karaat in het nieuwe boekjaar dat eindigt in juni 2022, inclusief maximaal 3,4 miljoen karaat uit de Zuid-Afrikaanse mijnen. Het bedrijf werkt aan plannen om de activiteiten in Williamson tijdens het lopende kwartaal te hervatten, merkte het op.

De vraag naar ruwe diamanten zal naar verwachting robuust blijven in de tweede helft van het 2021 kalenderjaar, met retailers die een aanhoudend sterke vraag van de consument verwachten,” voegde de mijnwerker eraan toe. “Het bedrijf blijft de impact van Covid-19 op het vermogen van zijn klanten om deel te nemen aan aanbestedingen nauwlettend in de gaten houden en zal zijn flexibele aanpak voortzetten bij het plannen van zijn komende verkoopevenementen.