De Amerikaanse overheid wil dat de juwelenbranche de oorsprong van alle materialen in haar producten aangeeft, hebben handelsorganisaties deze week vernomen.

Ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben een ontmoeting gehad met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven om hen te informeren over de plannen.

De mogelijke regels zouden betrekking hebben op alle grondstoffen in sieraden, waaronder diamanten, andere edelstenen, metalen en extra onderdelen, volgens een bron die aanwezig was op de vergadering. Er wordt aangenomen dat de chain of custody – de overgang van een item van eigenaar naar eigenaar – mogelijk ook onder de nieuwe vereisten inzake openbaarmaking valt. Verdere details van het voorstel waren nog niet beschikbaar.

Het Kimberley-proces (KP), dat de wereldwijde export van ruwe diamant reguleert, is “inadequaat“, zeiden functionarissen tijdens de vergadering. Een belangrijke reden hiervoor is het feit dat de KP haar definitie van conflictdiamanten niet uitbreidde tot misbruiken door regeringen, merkte de bron op. De mening van de ambtenaren was dat de KP “onvoldoende deed“, en de regering bijgevolg een andere manier moest vinden om de oorsprong van stenen te verifiëren.

De drijvende kracht achter deze verandering is de overtuiging dat diamantomzet “verguisde regimes” financiert, merkten de ambtenaren op. Ze noemden specifiek Iran, Venezuela en landen in Afrika, en zeiden dat de instructies rechtstreeks van president Donald Trump en minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo kwam.

Ze denken dat het belangrijk is voor Amerikaanse consumenten om de volledige chain of custody te kennen voor elk onderdeel dat in hun sieradenproducten zit“, zei de bron. “Ze waren erg niet specifiek over hoe dit kon worden bereikt.

De meeste mensen die aanwezig waren op de bijeenkomst waren het eens met de kritiek van het KP, maar ze waren “wantrouwig tegenover de regering die de branche zou reguleren“, zei de bron. “De branche heeft hier wat van nodig, maar we moeten met de staat kunnen samenwerken om regels te creëren die echt haalbaar zijn voor kleine bedrijven die de sieradenindustrie van ‘brandstof’ voorzien.

Een solide traceerbaarheid is haalbaar voor diamanten en vele edelmetalen, maar bijna onmogelijk voor gekleurde edelstenen, betoogde de bron.

Het State Department nodigde ongeveer 25 mensen uit voor de bijeenkomst in New York. Er waren deelnemers van organisaties zoals de American Gem Trade Association, Diamond Manufacturers & Importers of America, Jewelers of America, de Jewelers Vigilance Committee en de Natural Color Diamond Association, evenals de in New York gevestigde Indian Diamond & Colorstone Association en de Diamond Dealers Club. Particuliere bedrijven waren ook aanwezig.