De 13,15 ct. roze diamant die op mysterieuze wijze van Christie’s veiling van 6 december vóór de verkoop werd verwijderd, is mogelijk in beslag genomen door federale agenten die dachten dat hij gestolen was, zo blijkt uit gerechtelijke documenten.

(zie ook dit artikel)

De diamant, die geschat werd op 25 miljoen tot 35 miljoen dollar en het hoogtepunt van de verkoop in New York moest worden, werd in november van de lijst geschrapt.

Court Watch heeft ontdekt dat een “helderziende adviseur“, die in een aanklacht wordt beschuldigd van fraude met telegrammen en post, het juweel mogelijk heeft gestolen, nadat hij een slachtoffer had verteld dat hij het zou “reinigen“.

Volgens de klacht, ingediend op 21 november in het Middle District van Florida, kwam een vrouw in Doha, Qatar, in contact met de zogenaamde helderziende via Purple Garden. Een site waarop gebruikers kunnen communiceren met helderziende adviseurs. Nadat de vrouw en haar adviseur hun communicatie buiten de site hadden gebracht, vroeg de helderziende het slachtoffer om hem haar sieraden te sturen.

Slachtoffer 1 stuurde de sieraden naar hem in de hoop dat hij de sieraden kon reinigen van slechte geesten“, aldus de aanklacht. “Nadat de sieraden van slachtoffer 1 waren teruggestuurd, bleef slachtoffer 1 negatieve gevoelens ervaren. De verdachte overtuigde slachtoffer 1 om hem sieraden van de werkgever van het slachtoffer te sturen.

Het slachtoffer haalde enkele voorwerpen uit de kluis van haar werkgever, aldus de klacht. Onder de sieraden, verzonden naar een adres in Florida, bevond zich een witte diamant van ongeveer 42 ct. en twee grote kanariegele diamanten. Een tweede zending, die een maand later naar een adres in New Jersey werd gestuurd, bevatte een grote roze diamant die uit de kluis van de werkgever van het slachtoffer werd gehaald.

De roze diamant werd niet teruggegeven aan het slachtoffer, maar werd verkocht aan een horlogemakelaar “voor ongeveer 8 miljoen dollar aan horloges en losse diamanten“, aldus de klacht. De roze diamant was bestemd om te worden verkocht in wat gerechtelijke documenten “Auction House 1” noemen.

Een juwelier herkende de steen en nam contact op met de werkgever van het slachtoffer, die bevestigde dat de diamant onlangs was gestolen, aldus de documenten.

Homeland Security agenten, die in de buurt waren tijdens de uitstalling van de roze diamant, namen onmiddellijk bezit van de steen, omdat het duidelijk was dat de diamant gestolen was“, aldus de aanklacht.

De raadsman van de beklaagde zei dat zijn cliënt niet schuldig zal pleiten.

Christie’s weigerde commentaar, gezien de lopende rechtszaken. Maar het vertelde Court Watch: “We kunnen bevestigen dat we hebben meegewerkt met de autoriteiten.