Er is veel gezegd over de reis die ruwe diamanten van de mijn naar de markt afleggen, vooral omdat de branche haar claims over de herkomst en het volgen van goederen langs de hele pijplijn verhoogt. Hoewel naar schatting 80 tot 90% van de diamanten in India worden gesneden en gepolijst, worden ze meestal niet rechtstreeks vanuit de mijncentra naar de fabrieken verzonden.

Integendeel, ze stoppen onderweg in de handelscentra, waarbij een groot deel van de goederen naar zowel Antwerpen als Dubai wordt gestuurd, voordat ze Surat bereiken voor de productie.

Dit is een opmerkelijke verandering in de reis van ruwe diamanten t.a.v. minder dan 10 jaar geleden. In die tijd bijvoorbeeld stuurde De Beers zijn productie vanuit de eigen mijnen in Botswana, Zuid-Afrika, Namibië en Canada naar Londen voor sortering en verkoop. De goederen werden vervolgens naar Antwerpen verscheept en vóór transport naar de fabrieken verhandeld, waarbij de gemiddelde ruwe diamanten vier of vijf keer van eigenaar wisselde voordat ze werden gesneden en gepolijst.

Nadat De Beers in 2013 de sorteerbewerkingen en zichtlocatie naar Gaborone had verplaatst, veranderde de tocht en kwam Botswana op als een belangrijk verkoopcentrum voor ruwe diamanten. Tegelijkertijd zijn sommige handelaren naar Dubai verhuisd vanwege fiscale en bancaire problemen in Antwerpen.

Antwerpen blijft nog steeds het belangrijkste handelsknooppunt voor ruwe diamanten en heeft zijn kritieke massa aan ruwactiviteit behouden. Naar schatting 84% van alle ruwe diamanten passeren door Antwerpen, met veel van de kleinere en middelgrote mijnwerkers die daar veilingen houden. Maar Dubai is de laatste jaren het op een na grootste ruwe diamant handelscentrum geworden.

Goederen uit beide centra worden grotendeels doorgegeven aan India, waarbij België goed is voor ongeveer 31% van het aanbod aan ruwe diamanten in India in het fiscale jaar 2017, en de VAE 26% bijdraagt aan het totaal (zie onderstaande grafiek). Ongeveer een derde van het Indische aanbod werd rechtstreeks vanuit de mijncentra verzonden.

ruwe diamanten india afkomst

Gebaseerd op gegevens van het Ministerie van Handel in India.

Rusland en Botswana behoren natuurlijk tot de grootste bronnen van ruwe aanvoer naar India en België, aangezien dit de locatie is van de respectievelijke verkoop van Alrosa en De Beers.

Wie koopt de productie van ruwe diamanten?

Deze trends zijn zichtbaar in de locaties van de grote kopers van ruwe diamanten.  Niet alle diamantmijnbedrijven hebben de productieschaal om de consistentie van het aanbod te bieden die de grote fabrikanten nodig hebben voor de continuïteit van hun activiteiten. Fabrikanten hebben ook garanties nodig om de levering van geslepen stenen aan hun sieradengroothandel en -klanten te garanderen, aangezien ze vaak programma’s met specifieke behoeften uitvoeren.

De meeste junior en middelgrote mijnwerkers verkopen via spotveilingen of aanbestedingen, waarbij kopers strijden om de ruwe diamanten in een biedproces. Alleen De Beers, Alrosa, Rio Tinto en Dominion Diamond Mines – die naar schatting 70% van het wereldwijde afzetvolume vertegenwoordigen – hebben de productieschaal waarmee ze een geplande, consistente levering van ruwe diamanten aan een vaste groep klanten kunnen garanderen.

Onder elkaar beleveren ze 124 diamantbedrijven, waarvan er vele uit meerdere bronnen kopen. Van deze bedrijven zijn er 41 met hoofdzetel in India, 38 in België, gevolgd door Israël met 15, 7 in elk van Rusland en de VS en 6 in Hong Kong. Andere locaties zijn Zuid-Afrika, Namibië en Zwitserland.

De Beers verkoopt naar schatting 90% van zijn productie via langetermijncontracten met zichthouders. Het huidige contract loopt af in maart 2019. De resterende 10% wordt verkocht via veilingen. De Beers heeft 67 wereldwijde zichthouders, 17 in Botswana, 6 in Zuid-Afrika, 9 in Namibië, 1 in Canada en 3 bedrijven die industrieel ruw ontvangen. Zichthouders in zuidelijk Afrika moeten het grootste deel van hun aanbod in die landen produceren. De Beers stelt ook overtollige voorraad – bekend als ex-plan – beschikbaar aan 14 geaccrediteerde kopers over de verschillende zichten.

Alrosa verkoopt ongeveer 70% van zijn productie via langetermijncontracten in het Alrosa Alliance programma. Het heeft 55 bedrijven op het programma en negen “Other” Alliance leden die kandidaat zijn om gecontracteerde kopers te worden en Alrosa branding mogen gebruiken in hun eigen marketing.

Samen met de 18 Rio Tinto Select Diamantaires en 26 bedrijven die op consistente basis bij Dominion kopen, vertegenwoordigen deze fabrikanten de premiumkopers van ruwe diamanten op de markt. Hoe ze ruw inkopen en verhandelen en de resulterende gepolijste producten verkopen, bepaalt de toon van de diamantmarkt en bepaalt het pad waarlangs de diamant zijn weg volgt langs de pijplijn.

Bron: Rapaport Research Report