Massieve roze diamant van 38,6 karaat

Het Australische Lucapa Diamond heeft opnieuw een reusachtige diamant ontgonnen. Dit keer een roze diamant van wel 38,6 karaat, in haar Lulo project in Angola. Deze kleursteen is de grootste ‘fancy’ diamant die tot op heden gevonden werd in Lulo. Hij onttroont de steen van 28,5 karaat die eerder deze week verkocht werd in een lot met een totaal waarde van 5,8 miljoen USD.

Het Lulo project, dat zich op 150 kilometer van de Catoca mijn van Alrosa bevindt, is de vierde belangrijkste diamantmijn ter wereld. Ze bevat diamanten van het type 2a. Deze vertegenwoordigen minder dan 1% van het wereldwijde aanbod.

Lucapa is titularis van een licentie van 35 jaar voor dit project. Hier werd onlangs een witte diamant van 404,2 karaat ontgonnen. Die steen is de grootste diamant ooit gevonden in Angola en tevens de grootste ooit door een Australisch bedrijf.

Angola is wereldwijd de 4e belangrijkste producent van diamanten in waarde en de 6e in volume. De Angolese diamantindustrie is ongeveer een eeuw geleden ontstaan tijdens de Portugese kolonisatie. Deze is succesvol aan het opkomen na een lange, moeilijke periode die te wijten is aan de burgeroorlog die pas in 2002 beëindigd werd.

Sylvain Goldberg en diamant uit Angola

Sylvain Goldberg kent Angola en haar diamantmijnen zeer goed. Hij voert al ruwe diamanten van Angola uit sinds 1994. Dankzij zijn harde werk en het uitstekende netwerk van zijn bedrijf, is hij de belangrijkste exporteur van ruwe diamanten uit Angola geworden. Ondanks de concurrentie van een aantal concurrenten die er niet voor terugdeinsden met brutale warlords te handelen. Hun doel hierbij is een lagere prijs te bekomen dan via de reguliere kanalen. Sylvain heeft steeds de keuze gemaakt enkel en alleen te werken via de reguliere, door de Angolese regering gekeurde, kanalen. Hij heeft nooit of te nimmer gehandeld in bloeddiamanten.

Eerder dit jaar heeft de Angolese regering belastingen vermindert en haar eisen inzake overheidseigendom verlaagd. De bedoeling is aldus de diamantindustrie in het land te herlanceren, nadat de wereldwijde financiële crisis een aantal diamantmijnen gedwongen had tot sluiting.

“In de loop der jaren heeft de diamanthandel een vernietigende impact gehad op landen als Angola. Een deel van de winst van de diamantverkoop werd er gebruikt om brutale oorlogen te financieren; dit met catastrofale gevolgen voor de lokale gemeenschappen.”

sylvain-goldberg-diamonds

Sylvain Goldberg – diamant – ik ben me altijd al bewust geweest van het immense potentieel van de diamantmijnen in Angola