De Amerikaanse juweliersketen Tiffany & Co heeft in zijn eerste kwartaal de verkoop, in winkels die langer dan een jaar zijn geopend, met 2 procent zien dalen. Analisten hadden juist verwacht dat die licht zou stijgen.

De totale omzet in de periode tot eind april steeg wel, met 1 procent tot 900 miljoen dollar in vergelijking met een jaar eerder. Dat was te danken aan toegenomen verkoop in Azië en het openen van nieuwe winkels in die regio. In Azië ging de omzet met 8 procent omhoog, maar in Europa en Noord-Amerika nam die af. Tiffany telde aan het einde van het kwartaal per saldo 310 winkels, tegen 308 een jaar eerder. De nettowinst kwam uit op 93 miljoen dollar, tegen 87 miljoen dollar een jaar geleden.

Het aandeel daalde deze week bijgevolg sterk op Wall Street.

Buitenlandse toeristen in de VS

De groep Tiffany wijt de ontgoochelende prestaties aan de zwakkere verkoop in Noord-Amerika . Deze regio vertegenwoordigt 43,6% van haar omzet en is met 3% gedaald.

De omzetdaling ligt tegelijk aan een daling van de uitgaven van buitenlandse toeristen als van lokale klanten“, verklaart Tiffany. In februari ll had het bedrijf aangegeven dat die buitenlandse toeristen zon’n 20% van de omzet in de VS voor hun tekening nemen.

Tiffany als vedette van de film ‘Breakfast At Tiffany’s’

De romantische komedie Breakfast at Tiffany’s is gebaseerd op de gelijknamige novelle uit 1958 van de Amerikaanse schrijver Truman Capote. Holly Golightly is een eigenzinnig meisje dat zich laat fêteren, mee uitnemen en wie weet voor nog meer in is. Ze is wispelturig, impulsief en een beetje onbetrouwbaar, maar tegelijkertijd lief en charmant. Een jonge vrouw wier droom het is om te kunnen winkelen bij de juwelier.

breakfast-at-tiffany's

Destijds was de film in Amerika en Europa een hit bij het publiek. Dit succes was voor een groot deel toe te schrijven aan het acteerwerk en de uitstraling van Audrey Hepburn, die de rol van Holly op uiterst charmante wijze vertolkte.

Hepburn, die in tal van befaamde films heeft gespeeld, beschouwde haar rol in Breakfast at Tiffany’s als een van de hoogtepunten uit haar carrière.

Tiffany – een beetje geschiedenis

Het bedrijf Tiffany & Co. werd in 1837 opgericht door Charles Lewis Tiffany en zijn partner en vriend John Young met 1000 dollar die ze van Tiffany’s vader hadden geleend.

Het bedrijf bevond zich in die tijd op Broadway en verkocht van alles, zelfs schoolspullen. Ook toen bood het bedrijf echter al meer verfijnde producten aan, zoals klokken, porselein en bestek.

Charles Tiffany had in de winkel van zijn vader al enige ervaring opgedaan met de verkoop van deze producten. Tiffany was altijd op zoek naar de meest bijzondere edelstenen en producten. Daar zou hij zijn leven lang bekend om staan. Zijn klantenkring vormde zich al snel onder de crème de la crème en bestond uit magnaten, staatshoofden en andere rijke mensen.

Franse kroonjuwelen

Door de aankoop van een van de grootste gele diamanten ter wereld (128 karaat), die hij de ‘Tiffanydiamant’ doopte, rees de naam en faam van de juwelier.

Deze gele diamant werd overigens gedragen door actrice Audrey Hepburn in de film Breakfast at Tiffany’s en kan bezichtigd worden in de beroemde Tiffany-vestiging in New York. De waarde ervan wordt geschat op 22 miljoen dollar.

In 1848 ging Tiffany’s partner Young naar Parijs om zaken te doen voor Tiffany terwijl het Franse koningshuis omver werd geworpen. Dit gaf Young de mogelijkheid om een aantal Franse kroonjuwelen te kopen.

Met deze aankoop werden Young en Tiffany gerekend tot de meest verfijnde en luxueuze diamantairs ter wereld. Ook vandaag de dag staat het bedrijf voornamelijk bekend om zijn diamanten. Zo is de diamanten Tiffanyring een van de meest bekende ringen en is het verworden tot de essentiële verlovingsring.

Tiffany & Co

In 1853 kocht Charles Tiffany zijn partner uit, zodat het bedrijf officieel Tiffany & Co. werd.

Tiffany & Co. werd in de negentiende eeuw al gezien als een van de pioniers met betrekking tot het ontwerpen van sieraden en juwelen. Het was niet alleen het ontwerp van de sieraden, maar ook het bijzondere materiaal en de exclusieve stenen die gebruikt werden zorgden ervoor dat de sieraden een zeer exclusief karakter kregen.

In 1878 werd Tiffany gelauwerd om ontwerpen die geïnspireerd waren door Japan.

tanzanite-ringAan het begin van de twintigste eeuw werd het bedrijf gezien als de leider op het gebied van Art Nouveau. Specialisten van Tiffany reizen naar de verste uithoeken van de wereld om juwelen en edelstenen te verzamelen. Zo maakt de Afrikaanse ‘tanzanite’ ook deel uit van het assortiment.

De cliënten van Tiffany zijn net zo beroemd als de juwelier zelf. Sommige juwelen zijn zelfs naar klanten vernoemd. De ‘morganite’, een roodachtig juweel, werd bijvoorbeeld naar de bankier JP Morgan vernoemd.

Blauw doosje

Een van de kenmerken van Tiffany is dat de klant de aankoop in een speciaal blauw doosje met een witte strik krijgt. Dit doosje staat bekend als de Tiffany Blue Box is zelfs een geregistreerd merk. Je krijgt de Blue Box alleen bij een aankoop bij Tiffany, wat nog eens de exclusiviteit versterkt. De blauwe doos met witte strik is inmiddels een symbool van internationale verfijning geworden.

Tiffany-blue-box

Tiffany-blue-boxFifth Avenue, New York

Tiffany & Co. heeft haar exclusieve karakter in de loop der tijd weten te benutten en uit te breiden. Zo wordt er veel aandacht besteed aan de uitstraling van de vestigingen. Al meer dan vijf decennia wordt de etalage van de winkel op Fifth Avenue in New York gedecoreerd op unieke wijze, wat inmiddels ook is overgenomen door de andere vestigingen van Tiffany wereldwijd.

Ter ere van de oprichtingsdatum is er een speciale Tiffanycollectie ontworpen met de naam ‘Tiffany 1837’, waarbij de datum in de collectie is ingekerfd. De organisatie Tiffany & Co. is een houdstermaatschappij waarvan de subsidiaire vestigingen de kerntaak hebben om sieraden te verkopen. Naast de luxe vestigingen worden de producten tegenwoordig ook verkocht via internet en andere distributiekanalen.

Op en top Amerikaans

Het hoofdkantoor van Tiffany & Co. bevindt zich in New York en het bedrijf wordt nog steeds geassocieerd met deze stad. Op de eigen website van het bedrijf wordt het ‘A New York Legend’ genoemd. Het was het eerste bedrijf in Amerika dat een postordercatalogus had, die een revolutie inluidde voor catalogi. Door de ontwerpen, de keuze voor het materiaal en de stenen werd de juwelier het meest prominente huis voor sieraden en juwelen.

Het bedrijf was ook patriottistisch. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog was het een plaats voor militaire goederen. De firma gebruikte een groot deel van het geld om ceremoniële zwaarden te fabriceren. Er woorden ook andere oorlogsgerelateerde zaken uitgevoerd, zoals het importeren van geweren. Niet lang daarna werd Tiffany & Co. dominant in de zilvermarkt. In 1868 werd een vestiging in Londen geopend.

Thomas EdisonTiffany-Thomas-Edison

Een mijlpaal in het leven van de onderneming was de samenwerking met Thomas Edison. Tiffany en Edison ontwierpen samen manieren om theaters te verlichten. Hierdoor werden theaterproducties beter verlicht en werden shows, ook die van Broadway, een echte ervaring en begonnen ze aan populariteit te winnen. Tiffany & Co. genoot niet alleen faam in Amerika: het werd ook een begrip onder Europese edelen en koningshuizen. Inmiddels heeft elk continent een vestiging en zijn er talloze vestigingen in Amerika. In Amerika zelf worden nog altijd de meeste producten gekocht.

Op dollarbiljet

Het bedrijf heeft veel voor de Amerikaanse presidenten betekend. Zo gaven president Lyndon B. Johnson en zijn vrouw de juwelier de opdracht tot het ontwerpen van het servies voor het Witte Huis. In 1880 kreeg de onderneming bovendien de opdracht om het Grote Zegel van Amerika opnieuw te ontwerpen. Uiteindelijk werd dit nieuwe ontwerp afgebeeld op het dollarbiljet. Tiffany’s creaties zijn in alle lagen van de samenleving te vinden en ondanks de dure juwelen en sieradenlijnen staan sommige creaties ook ter beschikking van de ‘gewone’ Amerikaan.

tiffany-dollar-bill

Verlovingsring

tiffany-engagement-ringHoewel sieraden het leeuwendeel uitmaken, worden er ook zilver, servies, kristallen, geuren en accessoires verkocht. Een van de beroemdste producten van de juwelier is de verlovingsring. Deze ring wordt ook wel ‘de ring aller ringen’ genoemd. Naast een groot assortiment aan verlovingsringen zijn er ook armbanden, kettingen, broches, zonnebrillen, oorbellen, pennen en horloges. Ook voor heren heeft Tiffany & Co. een ruime keuze. Materialen die voor de producten gebruikt worden zijn onder andere zilver, (wit) goud, platina, roestvrij staal en titanium. Tiffany heeft altijd een bijzondere band met zilver gehad, waardoor dit materiaal een belangrijk onderdeel vormt in het assortiment. Naast diamanten en edelstenen worden ook zeldzame materialen als onyx gebruikt.

Al vanaf het begin werd het bedrijf omarmd door beroemdheden, wat bijgedragen heeft aan het exclusieve karakter.

De vorige keer dat we over Tiffany mochten berichten, was het nieuws positiever.